Békési értéktár

2024.02.13. 15:12

Tovább gyarapodott az értékek sora Békésen – galériával, videóval

A Békési Értéktárba tavaly bekerült huszonkét érték képviselői számára adták át díszoklevelet hétfőn délután a helyi polgármesteri hivatalban.

Papp Gábor

Molnár Máté református lelkipásztornak Mucsi András és Kálmán Tibor polgármester adta át a díszoklevelet.

Fotó: Bencsik Ádám

Mucsi András, a Békési Értéktár Bizottság elnöke elmondta, a díszoklevéllel azt is megköszönték az együttműködő partnereiknek, hogy segítik a grémium munkáját.

– Fontosnak tartjuk, hogy a helyi értéktárat társadalmasítsuk, vagyis minél többen szerezzenek tudomást arról, hogy milyen különlegességeket vettünk fel a helyi értéktárba – fogalmazott Mucsi András. A hétfő délutáni programra a tavaly felvett értékek képviselőit hívták meg. Mint elmondta, a helyi értéktár bizottságot Kálmán Tibor polgármester, Polgár Zoltán alpolgármester, Izsó Gábor, a város díszpolgára, korábbi polgármester, Balog Gáborné, Dávidné Gyarmati Zsuzsanna és Varga István alkotják. Mucsi András bejelentette, megnyitják annak lehetőségét, hogy még élő személyiségek életműve is bekerüljön a helyi értéktárba. Szólt arról, hogy április 15-én a helyi képviselő-testület ünnepi ülésén bemutatják azt a Szegfű Katalin által szerkesztett kötetet, amely többek között a helyi értéktár elemeit is közzéteszi majd.

Tavaly a Belencéres Néptáncegyüttesért Egyesület, Békési hídjai, a Szegedi Kis István Református Gimnázium tanári könyvtára, a református templom orgonája, a Békési Ipartestület, a városháza épülete, a Nagyház, a Bérház, a református templom, a római katolikus templom, az ortodox templom, a köztéri kutak – öntöttvas ejektoros kutak, az I. világháborús emlékmű, a II. világháborús emlékmű, az 1848-as és 1956-os emlékművek, Bede László munkássága, Emlékhelyek és emlékművek Kecskeméti Gábor tiszteletére, a Királyok kapuja – milleniumi emlékhely, a Bandikafa – fehérnyár facsoport, a Cimbora-fehérnyár a Nagyrét Élővíz-csatorna mellett, a ligeti tölgymatuzsálem és a Békési Városi Ifjúsági Fúvószenekar kerültek be az értéktárba. A díszokleveleket az értékek képviselői vették át.

Mucsi András bejelentette, hogy a békési román templomot felterjesztik a megyei értéktárba.

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában