Szorgoskodtak a gyerekek

2024.02.08. 15:56

Pizza hátán keltek útra a gyulai ovisok Itáliába - videóval

Olasz hetet rendeznek ezekben a napokban Gyula Város Egyesített Óvodája Tagintézménye Béke Sugárúti Óvoda Micimaci csoportjában. A gyerekek csütörtökön pizzát sütöttek, de a további programok részeként megismerkedtek a gazdag itáliai kultúra számos érdekességével is.

Papp Gábor

Kiváló hangulatban született meg a pizza Fotó: Bencsik Ádám

Fotó: Bencsik Ádam

A hét nyitóakkordját a Nutella világnapja alkalmából életre hívott program jelentette, míg a hét második felében, csütörtökön és pénteken a Pizza világnapja apropóján szerveztünk eseményeket – nyilatkozta megkeresésünkre Bajóné Aradszky Anett, aki óvodapedagógus-társával, Mártonné Csonka Gabriellával, illetve a csoport dajkájával, Dánielné Méder Ibolyával közösen bonyolítja le a rendezvénysorozatot.

A mesterpedagógus elmondta, közlekedési óvoda révén intézményükben kiemelt szerepet kap a biztonságos közlekedésre nevelés.

– Ezt számos gyakorlati foglalkozás keretében valósítjuk meg, az olasz héten pedig képzeletben utaztunk el a gyerekekkel a különleges itáliai tájakra – fogalmazott.

A mesterpedagógus kifejtette, munkájuk során hangsúlyos figyelmet fordítanak magyar jelképek, a magyar szimbólumok megismertetésére, a hazafiasság, a hazaszeretet erősítésére.

– Ugyanakkor nagyon lényegesnek tartjuk, hogy más népek, nemzetek kultúráját is közelebb vigyük a gyerekekhez és ezzel párhuzamosan erősítsük a tájékozottságukat – tette hozzá Bajóné Aradszky Anett. – Emellett azokat az élményeket is beépítjük a foglalkozásokba, amelyeket óvodásaink családjukkal átélnek, átéltek utazásaik során. A közös pizzasütéssel pedig amellett, hogy még jobban bemutatjuk Olaszországot, erősítjük a csapatmunkát, hiszen a gyerekek együtt készítették el egy ételt. A csütörtöki napon egyébként sonkás-kukoricás pizzát sütöttek, pénteken pedig az egyik helyi pizzériába látogatnak el az óvodások.

A gasztronómia mellett szó esett az olasz kultúra számos eleméről, így például Itália különleges hegyeiről, Velencéről, a karneválról, a farsangi időszak kapcsán a maszkokról, az olasz nemzeti lobogóról, a magyarhoz hasonló piros-fehér-zöld színekről, a pizzán megjelenő zöld bazsalikomról, fehér mozzarelláról és piros paradicsomról.

Érdekességként arról is szót ejtettek, hogy a paradicsom Amerikából került Európába, míg a pizzakészítés fortélya Olaszországból amerikai katonák közvetítésével jutott el az új világba.

A pedagógusok beszéltek Olaszország vulkánjairól, a Vezúvról és az Etnáról, sőt kőzetdarabokat is tanulmányozhattak. Az óvodások elsajátíthattak néhány jellegzetes olasz szót, illetve az olasz zene, az itáliai irodalom ugyancsak szerepet kapott a tematikában, s ahogy említettük a különleges tájakon szintén „utazást tettek”.

Bajóné Aradszky Anett elmondta, napjainkban a gyerekeket is rengeteg inger éri, éppen ezért fontos, hogy amikor kitekintenek a világba, megfelelő ismeretekkel, tudással és kreativitással rendelkezzenek.

– Mindez alapokat jelenthet és segíthet eligazodni a mindennapokban – fogalmazott.

 

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában