Műfecskefészkek

2024.02.27. 06:50

Megkapták a retúrt a fecskék a gyulai vasútállomásra

Visszatérhetnek a fecskék a gyulai vasútállomás épületére. A MÁV március 31-ig kialakítja a fecskék fészkeléséhez szükséges feltételeket – tájékoztatott Facebook-oldalán dr. Görgényi Ernő, a fürdőváros polgármestere.

Papp Gábor

Kijelölték, hogy hova kell telepíteni a fecskefészkeket

Fotó: Petróczki Gábor

Mint írta, Durkó Károly önkormányzati képviselő kérte tőle az októberi testületi ülésen, hogy keresse meg a MÁV-ot. Hozzátette, az önkormányzati képviselő azt kérte, hogy kezdeményezze a MÁV-nál a fecskék fészkelését akadályozó deszkák eltávolítását az állomás épületéről.

– Megkerestem a MÁV illetékes vezetőit, ennek nyomán a napokban helyszíni bejáráson beszéltük meg a teendőket. A MÁV bevonta szakértőként Tokody Bélát, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársát – fogalmazott. – A megbeszélésen is elhangzott, hogy az épület teljes felújítása be volt tervezve. A fecskefészkek megakadályozták volna a felújítás elkezdését a fészkelési időszakban. Mint sajnos tudjuk, a betervezett felújítás elkezdését az orosz-ukrán háború gazdasági következményei elodázták. A beruházást felfüggesztette a MÁV.

Idén biztos nem kezdődik meg a rekonstrukció kivitelezése, ezért visszatérhetnek a fecskék. A szakértővel körbejártuk az állomás épületeit. A szakértő kijelölte, hogy hova kell kihelyezni a műfecskefészkeket. A műfecskefészket Tokody úr a szerkezetkész társasházi lakáshoz hasonlította, amelyet majd a lakó, azaz a fecskepár fejez be igényeinek megfelelően. A MÁV munkatársai egyébként azzal együtt, hogy a deszkák felhelyezésével akadályozták a fecskék fészkelését a főépületen, a szomszédos építményeken műfecskefészkeket helyeztek el. A szakértő azonban megállapította, hogy korábban rossz helyre tették a műfecskefészkeket, ezért nem költöztek bele a madarak. Most a főépületre kerülnek fel a műfecskefészkek, így várhatóan tavasszal ismét megcsodálhatjuk a visszatérő fecskepárokat, kívánva nekik sok-sok fiókát.

A MÁV képviselői végül elmondták, hogy ha lesz pénz a tervezett felújításra, akkor a kivitelezést a fészkelési időszakon kívül fogják megkezdeni.

Mint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület oldalán olvasható, az ezredfordulót követő első évtizedben felére csökkent molnár- és füstifecske-állomány megtartásában alapvető feladat a meglévő telepek, évről évre használt fészkelőhelyek megóvása, fenntartása és lehetőség szerinti bővítése. Ehhez kínálnak segítséget a megvásárolható és otthon is olcsón és egyszerűen elkészíthető műfecskefészkek.

A hazai fecskeállomány 2000-2010 között összeomlott, az ezredforduló első évtizedének végére az állománycsökkenés meghaladta a 60 százalékot. A tendencia sajnos nem fordult meg, viszont közben nagyot változott a világ.

A 2010-es évek végére jelentősen felerősödött a klímaváltozás, melynek egyik következményeként szinte évről-évre újabb és újabb mezőgazdasági kártevő rovarok és betegségeket terjesztő szúnyogfajok érkeznek Magyarországra. Éppen ezért az olyan rovarevők szerepe, mint amilyenek a fecskék (tovább a denevérek) is, jelentősen felértékelődik, hiszen ők biológia úton, plusz környezetterhelés nélkül csökkentik a rovarok számát. Hiányukban ezt agrárkemikáliákkal és rosszul végrehajott szúnyogirtással végezzük el, ami súlyosan környezetszennyező és természetkárosító.

Éppen ezért jól felfogott érdekünk, hogy a megmaradt fecskeállomány megőrzése mellett műfészkek kihelyezésével is tegyünk számuk gyarapodásához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában