Kommunikációs kampány

2024.02.05. 15:56

A 300 éves múlt vándorkulcsa vendégeskedik Eleken - galériával

Három napig vendégeskedik Eleken az a korabeli láda, amit a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata indított útjára a Vándorkulcs programsorozat keretében. A ládába az elekiek is emléket helyeznek el a helyi németség 300 évvel ezelőtti betelepítéséről, illetve azóta történt fontosabb eseményeikről.

Vásári Erzsébet

Elekre hétfőn érkezett meg a korabeli láda a kulcsával együtt

Fotó: Simonka Renátó

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata 2023-ban országos kommunikációs kampányt indított annak emlékére, hogy 300 évvel ezelőtt, az 1722-23-as pozsonyi országgyűlés megszavazta azt a CIII. törvénycikkelyt, amely annak idején megadta a jogi keretét a németek Magyarországra telepítésének a 18. században. Az ebben az időszakban betelepült németek a hazánkba érkezett külföldi telepesek egyik legnagyobb csoportját képezték, így az elmúlt három évszázad során felbecsülhetetlen kulturális és gazdasági értékekkel gazdagították Magyarországot. Ennek a kampánynak egyik eleme a Vándorkulcs programsorozat, amelyhez az eleki németség, összefogva az Orosházi Német Nemzetiségi Önkormányzattal és a német nemzetiségi nyelvet oktató Dr. Mester György Általános Iskolával, Békés vármegyében egyedüliként csatlakozott.

A program keretében német nemzetiségi oktatási intézményeknek, civil szervezeteknek és önkormányzatoknak volt lehetőségük a kampányba bekapcsolódni. A Vándorkulcs megálmodóinak az az elképzelésük, hogy egy korabeli láda kicsinyített mása, és az abban elhelyezett kulcs – amely a helyi múlt képzeletbeli ajtaját nyitja – iskoláról iskolára vándorol. Ahová pedig megérkezik, ott a helyiek – gyermekek, fiatalok és felnőttek – kezdeményezésére és részvételével projektek valósulnak meg, amelyek során a németek 300 évvel ezelőtti Magyarországra településéről és az általuk hazánkba került értékekről emlékeznek meg. A településeken a projekt keretében felkutatott történetekből, tárgyakból a kampány végén kiadvány, illetve kiállítás készül.

Elekre hétfőn érkezett meg a korabeli láda a kulcsával együtt, amely egészen szerdáig vendégeskedik a településen arra várva, hogy a helyeik beletegyék múltjuk egy darabját. A Dr. Mester György Általános Iskolában ünnepélyes keretek között mutatták be a projektek eredményeit előadások és egy kiállítás keretében.

Az eseményen Csuvarszkiné Sarkadi Ibolya iskolaigazgató köszöntötte elsőként a jelenlévőket, majd Wittmann László, az Eleki Nemzetiségi Önkormányzat elnöke mutatta be a Vándorkulcs projektet. Ismertette: Elek idén ünnepli újratelepítésének 300. évfordulóját. Azonban nem csupán ez a város, hanem a magyarországi németség nagy része is évfordulót tart, hiszen 1722-1723-ban indult el az a kezdeményezés, miszerint a mai Németország területéről hazánkba telepítettek több százezer német telepest.

Wittmann Lászlótól megtudtuk, az Elekre érkezett láda kulcsa a fent említett német telepesek 300 éves múltját nyitja. Továbbá lehetőséget teremt arra, hogy nemzetiségi oktatási intézményekkel közösen a helyi németség bemutassa azt, hogy mi történt náluk 300 évvel ezelőtt, és milyen jelentős események zajlottak a településeken a betelepítés óta. Elárulta, természetesen ez elekiek is készültek egy projekttel a város múltjáról, amit emlék formájában a ládába helyeznek. Hozzátette, a láda vándorútja márciusig tart, amelynek végeztével az Országos Német Önkormányzat egy kiállítás keretében mutatja be az összegyűjtött emlékeket és történeteket.

Nehézségek fogadták a németeket, mégis keményen dolgoztak

Dr. Abonyi Lajos, eleki származású tanár, az Orosházi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke előadásán visszaemlékezett: egykor ő maga is a mai Dr. Mester György Általános Iskolába járt, ám a diákévek akkoriban egész másképp teltek, mint most. Felidézte, hogyan nézett ki akkor az intézmény, és több gyermekcsínyt is elmesélt a jelenlévőknek.

Az elnök továbbá felidézte az Elekre telepített németség 300 éves múltját azzal kezdve, hogyan érkezett meg lakótutajokon 1724-ben a jóformán üres, mocsaras, lápos, ugyanakkor jó termőföldekkel rendelkező településre közel 100 ember, összesen 26 családban. Például: Krauss, Wittmann, Winter, Pfeffer, Jäger, Stumpf, Zimmermann, Zielbauer. Beszámolója szerint a szerződéses jobbágyként letelepedett frankok hamar felvirágoztatták a Harruckern birtokot, azon belül Eleket. Dr. Abonyi Lajostól megtudtuk, az első Magyarországra érkező német nemzedék sorsa ugyanakkor a munka és a halál volt, hiszen a lakosságot hamarosan pestis járvány tizedelte meg. Eleken például 300 emberből 160 hunyt el a kórban. Majd jött az újrakezdések időszaka, először 1735-ben, utána 1739-ben, és 1844-ben, amikor újabb német betelepítés történt Magyarországra.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában