Hagyományőrzés

2024.01.01. 15:39

Ismét megdörrentek a fegyverek a gyulai várnál - galériával, videóval

A szokásoknak megfelelően január elsején délben ismét korabeli fegyverek, puskák és ágyúk másolataival leadott lövésekkel köszöntötte az új évet és búcsúztatta az óévet a Maróti Hagyományőrző Egyesület, a Kerecsényi László Íjász Egyesület és ezúttal a nagytályai Pattantyús Martalócok a gyulai várnál.

Papp Gábor

Fotó: Kiss Zoltán

Szabó Árpád, a Maróti Hagyományőrző Egyesület elnöke elmondta, már hagyománynak számít, hogy az év első napján lövésekkel köszöntik az új esztendőt. 

A fegyverek, illetve a viseletek ugyancsak a szokásoknak megfelelően két korszakot elevenítettek meg. 15. századi időutazásra vitte az érdeklődőket a korszakhoz kapcsolódó aerquebus fegyver, valamint egy háromfontos tábori mozsárágyú. 

A végvári időszakot idézték meg hajdú puskákkal, a török tüfenk puskával, egy spanyol puskával, az egykoron elsősorban a várfalak védelemére használt szakállas puskával, valamint egy kis kaliberű, könnyen mozgatható falkonetta ágyúval is.

– Az említett korszakokban térségünkben, illetve Európában még nem tartottak az óév búcsúztatására tűzijátékokat, így akkoriban például a hétfőn délben a gyulai várban is megjelenített módon űzhették el az előző esztendőt – tette hozzá Szabó Árpád. – Természetesen az eseménnyel szeretnénk mind a helyiek, mind a városba érkező turisták számára is programot biztosítani.

Mint azt előzetesen Fábián Tamástól, a helyi kiállítóhelyeket, így a várat is működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kommunikációs vezetőjétől megtudtuk, a lövésekkel azokat a zajkeltő hagyományokat is felidézték, amelyekkel egykoron a rosszat űzték el. A szokás napjainkban a petárdázásában jelenik meg, még ha a mai használók közül sokan talán nincsenek is tisztában a hagyomány eredeti céljával.

– A lövések lehetőséget adnak a gyulai vár legfontosabb történelmi időszakának, az 1566-os ostromnak folyamatos megjelenítésére és életben tartására is – fogalmazott. – Az esemény a városban tartózkodó turisták számára ugyancsak látványosságként szolgált, és az ilyen élmények is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a vendégek jól érezzék magukat, majd visszatérjenek Gyulára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában