Kalendárium

2024.01.07. 10:03

Az evangélikus, szlovák Mária is benne van a Čabiansky kalendárban

A csabai szlovákságot és a csabaiságot 1936 óta meghatározó, egyedülálló kalendárium a nemrégben megjelen számában száz oldalon a párhuzamok mentén dolgozza fel a városi élet meghatározó  intézményeit, közösségeit, partnerségi vonatkozásait. Ugyanúgy a közösen kialakított értékekhez, akciókhoz, mint például Csabagyöngye Kulturális Központ, a csabai nyomdászok, repülősök.

Nyemcsok László

A Čabiansky kalendár népszerű a csabai szlovákok körében Fotó: BMH

–  Bemutatja a Čabiansky kalendár a jubiláló, csabai ,értékes embereket is, mind az egyszerű emberi, mind a művészeti és szlovák szakmai érintettséggel – hangsúlyozta Krajcsovics Hajnalka, a Csabai Szlovákok Szervezetének ügyvezetője. – Természetesen a gasztronómia sem hiányozhat, a kiadvány az alföldi szülőhelyünk és a gyermekkorunkban átélt, fennmaradt, természetes ízeket, és a szlovákságunk hegyes, erdős tájairól, ízeiből fakadó különböző, jellegzetes  ételfogásokat egyaránt bemutatja.

Nem hagyták ki a Kalendárból az olyan komolyabb, történelmi témákat sem, mint például a nemzetiségi törvény módosításai, és az 1848-as események szakmai elemzése.

És mi az, ami az éves aktualitások mellett a kiadványnak kalendáriumi, évkönyvi tartalmat? Nem más, mint a naptári rész, ahol a magyar és szlovák névnapok egyaránt szerepelnek (kiegészítve a csabai, evangélikus Mária nappal), a jegyzetelő sorokkal, melyek fotóillusztrációkkal az aktuális csabai választási körzeteket mutatják be egy-egy pillanatképpel. Tehát a párhuzamok mellett látható a múlt-jelen-jövő hármassága.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában