Emlékezés

2024.01.14. 16:57

A 26 éve eltűnt Szathmáry Nikire emlékeztek Gyulán - galériával, videóval

Emléksétát tartottak Szathmáry Niki eltűnésének huszonhatodik évfordulóján vasárnap délután Gyulán. A résztvevők a szokásoknak megfelelően ezúttal is a gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központtól a törökzugi ABC-ig járták végig azt az utat, amit a kislány is megtehetett eltűnése előtt, 1998. január 14-én.

Papp Gábor

A séta arra is felhívja a figyelmet, hogy nem tudni ki bántotta Nikit. Fotó: Kiss Zoltán

Iszály-Szilágyi Edit, Niki édesanyja elmondta, minden évben megtartják a sétát egyrészt, hogy emlékezzenek a kislányára, másrészt, hogy felhívják a figyelmet, hogy még mindig nincs meg, aki bántotta Nikit. Az édesanya elárulta, hogy a séta előtti napok mindig nehezebben telnek számára.

– Előző nap este minden lepereg előttem, hogy mi is történt azokban a januári napokban. Itt van előttem, hogy az eltűnése napja előtti estén hogy olvastam mesét a kislányomnak, hogyan töltöttük együtt az időt. Megint lejátszódik előttem, hogy miként kezdtük el keresni – fogalmazott. – A séta napján már nem nagyon van időm, de talán jobb is így. Inkább este törnek rám az emlékek.

Editet még napjainkban is sokan állítják meg az utcán, vagy írnak rá az interneten, hogy érdeklődjenek. Olyanok is akadnak, akik úgy érzik, hogy fontos információt tudnak adni a történtekről, de többen csak és kizárólag az édesanyának szeretnék elmondani, amit tudnak vagy tudni vélnek.

Arra a kérdésünkre, honnan meríti az erőt, hogy minden évben megtartsák a sétát, elmondta, egyre nehezebb ez számára, lelkileg is fárad, de nagyon fontosnak tartja, hogy időről időre felhívják a figyelmet a történtekre, és arra, hogy soha ne többé ne fordulhasson elő.

– Éppen itt volt az unokám, és kértem, hogy öleljen meg, adjon egy kis erőt a nehéz időszakhoz – tette hozzá.

Huszonhat esztendeje az akkor hét és fél éves Szathmáry Nikolett néptáncóráról hazafelé tartva tűnt el Gyulán. A kislány földi maradványait három évvel később nádvágók találták meg a Csabai út mellett egy zsákba rejtve; a gyermek gyilkosság áldozata lett. 

A rendőrség arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy új fejleményről nem tudnak beszámolni, viszont az ügyben a díjkitűzés továbbra is érvényben van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában