Átadó

2023.12.20. 19:26

Elektromos autót kapott Gyula városa

Elektromos járművet adott át Halász János országgyűlési képviselő, a Városok, Falvak Szövetségének elnöke dr. Görgényi Ernő polgármesternek, illetve rajta keresztül a gyulai önkormányzatnak szerdán délután a fürdővárosi polgármesteri hivatal udvarán.

Papp Gábor

Dr. Görgényi Ernő és Halász János ismertette a program jelentőségét

Fotó: Bencsik Adam

Az átadást megelőző sajtótájékoztatón Halász János elmondta, szövetségük már több mint 15 éve működik, egy olyan kulturális, közösségi, önkormányzati együttműködésről van szó, amelynek Gyula is fontos tagja.

– Tagságunk Kőszegtől Sátoraljaújhelyig, Gyulától Mátraderecskéig, Mohácstól Debrecenig terjed. Harminc önkormányzat és néhány civil szervezet alkotja a szövetséget – tette hozzá. – Az elmúlt több mint egy évtizedben számos közösségi kezdeményezést indítottunk útjára.

Halász János elmondta, egyik projektjük, a Ne élj üvegházban! című program, aminek már a harmadik állomásához érkeztek, azt évről évre újra elindítják: – A környezetvédelem ügye nagyon fontos. Emellett lényeges, hogy beszéljünk a károsanyag-kibocsátás megfékezéséről! – emelte ki.

Kifejtette, egyik alapítványuk az Energiaügyi Minisztériummal van kapcsolatban, és a program során számos szemléletformáló anyagot, filmet készítenek, kampányokat folytatnak, oktatásokat valósítanak meg iskolákban, így például a gyulai Erkel gimnáziumban is jártak. A jelenlegi programban Gyulával együtt nyolc település Siklós, Mohács, Hajdúhadház, Hajdúsámson, Tihany, Balatonfüred és Nyárád vehetett részt.

– A szemléletformálás fontos része, és a minisztériummal is abban állapodtunk meg, hogy minden érintett önkormányzat kapjon egy kis elektromos autót, egy haszongépjárművet – tette hozzá.

Dr. Görgényi Ernő kiemelte, a Városok, Falvak Szövetség nagyon sokrétű együttműködést jelent, szervezi gyerekek néptánc– illetve művészeti táborát, és szociálisan nehezebb helyzetben élő gyermekeknek is hívott életre nyári táborokat.

– A szerdán megkapott Cenntro kisáruszállító a polgármesteri hivatal első elektromos autója. Eddig a Gyulakonyha volt a zászlóvivő, hiszen az önkormányzati cég már szerzett be elektromos áruszállítót – fogalmazott. Kiemelte, az elektromos autó akkor valósít meg környezettudatos szemlélet, ha olyan energiaforrásból táplálják, ami zöld energiának nevezhető. Ennek kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a városháza udvarára korábban háztartási méretű kiserőművet telepítettek. A járművet mintegy 10 millió forintból szerezték be, és az autó szállítási feladatokat lát majd el. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában