KLÍE-Kihívás

2023.11.25. 20:33

Telitalálattal zárult az évzáró szabadidős íjászverseny Gyulán

KLÍE-Kihívás néven rendezett szabadidős íjászversenyt a Kerecsényi László Íjász Egyesület szombaton a Gyulai Pálinka Manufaktúra területén. A megmérettetésre az ország számos területéről, illetve a határon túlról is érkeztek résztvevők.

Papp Gábor

A Partiumról és Írországból is érkeztek sportemberek

Fotó: Für Henrik

Lovász Tamás, a Kerecsényi László Íjász Egyesület elnöke elmondta, a szombati esemény rendhagyó évzárónak számított, amely nem csak és nem is elsősorban a versenyről szólt.

– A program legfőbb célja az volt, hogy még jó időben, jó társaságban íjászattal töltsünk együtt néhány órát – tette hozzá. – Ezért is kerestünk olyan különleges helyszínt a rendezvénynek, mint a Gyulai Pálinka Manufaktúra területe, ami egyedi és kötetlen hangulatot adott a megmérettetésnek.

Lovász Tamás kifejtette, több mint 120 versenyző vett részt a kihíváson, Gyula és környéke mellett érkeztek sportemberek a partiumi Nagyváradról és Nagyszalontáról, valamint a Dunántúlról, Siófok, illetve Pápa környékéről és még Írországból is. Maga a megmérettetés egy vegyes verseny volt. 

– Nem nevezhettük a kihívást történelmi jellegűnek, hiszen a modern csigás íjászoktól a viseletbe öltözött történelmi íjászokig minden szakág képviseltette magát, és pályát is úgy raktuk össze, hogy valamennyi szakág főbb célelemei, akár az olimpiai, akár a terep- vagy a vadászíjász részei megtalálhatók legyenek rajta – részletezte.

FH_7289

Lovász Tamás elmondta, a megmérettetés az egyesület évzáró programja is volt egyben. 

– Az eseményen elismertük azokat, akik az évben a legjobb teljesítményt nyújtották – fogalmazott. Mint megtudtuk, az egyesületet jelenleg mintegy 50-60-an alkotják.

Jenei László és felesége, Jeneiné Almási Zsuzsanna a smaragd szigetről, Írországból utaztak Gyulára, az évzáró versenyre. 

– A tavalyi gyulai történelmi íjász világbajnokságon próbáltuk ki először a tradicionális íjászatot – emelte ki a házaspár, akik akkor még ír színekben indultak a megmérettetésen. Mint megtudtuk, Írországban egyébként ismeretlen a történelmi íjászat, ezért is tartották nagyon komoly kihívásnak a fürdővárosban rendezett világversenyt.

– Kipróbáltuk és megfertőzött minket a verseny, illetve annak hangulata. Lovász Tamás felajánlotta, hogy csatlakozzunk a gyulai csapathoz, így lettünk a Kerecsényi László Íjász Egyesület tagjai – folytatták a gondolatot. A Jenei házaspár ennek megfelelően idén már gyulai színekben vágott neki a romániai Európa-bajnokságnak, mégpedig komoly sikerrel, hiszen Jeneiné Almási Zsuzsanna két bronzérmet is szerzett a kontinensviadalon. A férfi egyébként lakatos-hegesztőként, felesége az egészségügyben dolgozik Írországban, ahol 2006 óta élnek. Eredendően vajdasági származásúak, illetve még a smaragd szigetre való költözésük előtt éltek Szegeden is.

– Az előzmények ismeretében és az elmúlt évek barátsága miatt nem is volt kérdés, hogy itt leszünk az utolsó gyulai versenyen, ami a kihívás mellett legalább annyira csapatépítés is – tette hozzá Jenei László, aki kiemelte, nagyon jól érzik magukat az egyesületben.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában