Nagy sikerű program

2023.11.04. 14:17

Szívalakot formálnak a gyermekek tiszteletére ültetett babafák Békés-Dánfokon - galériával, videóval

Ötvennyolc keskenylevelű kőrist ültettek el az elmúlt időszakban született gyermekek és családjaik tiszteletére a Békés-dánfoki Üdülőközpont mögötti területen a helyi Babafa-program keretében szombaton délelőtt. A békési önkormányzat arra is lehetőséget ad a szülőknek, hogy ha szeretnék, otthonukban ültessenek fát újszülött gyermekük tiszteletére, számukra a hét elején szilvafákat biztosítottak. Ezt nyolcvannégy család választotta ebben az évben.

Papp Gábor

Ötvennyolc család úgy döntött, hogy Dánfokon az önkormányzattal közösen ültetnek keskenylevelű kőrist gyermekük tiszteletére

Fotó: Bencsik Ádám

Kálmán Tibor, Békés polgármestere köszöntőjében elmondta, a babafákat ezúttal új helyszínen, a Dánfoki Üdülőközpont mögötti területen ültették el, míg az elmúlt években a Békéscsaba felé vezető kerékpárút mellett alakítottak ki babafasort.

– A dánfoki részen egy nagyon szép erdős, ligetes területet szeretnénk kialakítani, ahol a családok, az érdeklődők kellemes sétákat tehetnek majd – emelte ki. Hozzátette, bízik abban, hogy a szülők, a családok, a gyerekek szívesen látogatják majd a babafákat, szívesen kapcsolódnak be a növények gondozásába.

– Szeretnénk erősíteni a fiatalok, a családok Békéshez való kötődését, aminek érdekében számos lépést, intézkedést valósítunk meg – fogalmazott. Ennek kapcsán a teljesség igénye nélkül szólt a babacsomagokról, a tanévkezdési támogatásról, a középiskolai ösztöndíjról, a Bursa Hungarica Ösztöndíjakról és az életkezdési támogatásról.

– Számos területen segítjük a gyermekeket, a fiatalokat, a családokat – hangsúlyozta Kálmán Tibor.

Polgár Zoltán, a város alpolgármestere, a Babafa-program kezdeményezője emlékeztetett arra, hogy az esemény másik részeként kedden már kiosztották azokat a szilvafákat, amelyeket az érintett családok, saját kérésüknek megfelelően otthonukban ültettek, ültetnek el. Ötvennyolc család pedig úgy döntött, hogy Dánfokon az önkormányzattal közösen ültetnek keskenylevelű kőrist gyermekük tiszteletére.

Az alpolgármester kitért arra, hogy a területen hamarosan lesz vízvételi lehetőség, illetve egy ösvényt is kialakítanak, amelyen a babakocsit lehet majd tolni. 

Mint mondta, a keskenylevelű kőris akár 20-25 méter magasra is megnő. Minden babafához egy névtábla is járt a gyermek nevével, a fák elhelyezkedése pedig szívalakot formáz. Kifejtette, csak a Babafa-programban már több mint 400, míg az egész városban ezernél több fát ültettek el a városban az elmúlt években.

– Békésiek vagyunk, és a kezdetektől nagyon szimpatikusnak találjuk a Babafa-programot – árulta el lapunknak Barabás Márta és Kelemen Ádám. A szülők két évvel ezelőtt már ültettek fát kisfiuk, Norbi számára a kezdeményezés részeként, míg idén kislányuk, Dóra tiszteletére tették ugyanezt.

Norbi fája a Békéscsaba felé vezető kerékpárút mellett található.

– Szerencsére nincs messze, így gyakran megnézzük. Dánfokon szintén nagyon szeretünk sétálni, így biztos gyakran kijövünk majd ide is, és nagyon várjuk, hogy az említett ösvény kiépüljön, hiszen az még komfortosabbá teszi majd a területet – fogalmazott az édesanya.

Botosné Nagy Brigitta, Botos János és kisfiuk, Botos Noé különleges módon kapcsolódtak be a kezdeményezésbe.

– Noé már hároméves lesz, és most alakult úgy, hogy részt vettünk az egyébként számunkra nagyon rokonszenves programban – emelték ki a szülők. – Nagyszerű élmény ez, kisfiunk pedig bármikor kijön majd ide, tudni fogja, hogy van egy fa, amit a születése tiszteletére ültettek, ültettünk. Számára ez már most egy igazi kaland, később pedig még érdekesebb lesz. 

Az édesanya és az édesapa hangsúlyozta, biztosan gyakran ki fognak jönni a területre, hogy megnézzék és gondozzák a fákat. Az édesapa, János nagyon kötődik a területhez, hiszen éveken át jártak a haverokkal, a barátokkal Dánfokra például úszni, ami csak erősíti a kötődést.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában