Madárállomás

2023.11.07. 09:52

Fiókákat nevel a gádorosi madármentő, Orbán Tamás – videóval

Ha még nem hallott valaki, a Hortobágyi Madárkórház Alapítvány Gádorosi Mentőállomásáról, akkor érdemes a közösségi oldalukon napról napra követni azt az áldozatos munkát, amit 2021 áprilisa óta végeznek. Adottságait tekintve elsősorban az énekesmadarak és fiókáik, valamint a hozzájuk kapcsolódó, egyéb madárrendekbe tartozó kismadarak befogadására specializálódott a gádorosi állomás, személy szerint Orbán Tamás.

Csete Ilona

Orbán Tamás megmutatta a megerősödött balkáni fakopáncsot.

Forrás: BMH

Orbán Tamás 23 éve végez madármentést, az alapítványnál 7 éve kezdett önkénteskedni, majd alkalmazott lett. A fiatalember elkötelezetten menti a bajba került fiókákat, madarakat. Erre felfigyeltek a hortobágyiak, pontosabban arra a módszerre kapták fel a fejüket, amivel Tamás eredményesen neveli fel a bajba jutott fiókákat, a kismadarakat.

A minap egy „nagyüzemi” fecskeetetőt és jóllakottan ejtőző rigó fiókákat bemutató videót osztott meg sok egyéb érdekesség mellett. Megkerestük. Elárulta, már kamaszként is próbált bajba jutott madarakat nevelni, gyógyítani.

A szalakóta is a gádorosi madármentőnek köszönheti életét

– Én a mentés pártján voltam és vagyok – szögezte le beszélgetésünk elején. – Mindig is elbűvölt a fiókák esetlensége, ahogyan tátogva kérték az eleséget. Mindenáron fel szerettem volna nevelni őket. Igaz, akkoriban sajnos sikertelen voltam. Az áttörést az a bizonyos Schmidt Egon által írt, Éneklő kedvenceink című könyv jelentette a benne közölt fiókanevelő eleséggel, ami komoly kezdő löketet adott a későbbi módszerem kifejlesztéséhez – tette hozzá, majd arról beszélt, hogy a madártan bizonyos szakemberei régebben úgy vélekedtek, hogy teljes mértékben felesleges tevékenység ez a fiókanevelgetés, a természet elvégzi a dolgát. Ez a tevékenység beavatkozásnak minősül. A madárnevelés elleni legfőbb érv az volt, hogy ember által lehetetlen felnevelni egy madárfiókát úgy, hogy az életképes legyen, majd pedig a későbbiekben megállja a helyét a természetben.

Sok éhes száj: a feketerigó fiókák követelik az eleséget

Ám a környezeti viszonyok megváltozása, a fiókanevelés fokozódó elismertsége és a madárállományokban bekövetkező negatív, csökkenő változások miatt az ő véleményük is sokat változott az elmúlt években. Ráadásul az én innovatív túrós módszerem óta, ami roppant szakszerű és ugyanazt a nevelési színvonalat biztosítja a fiókának, mint amit a madárszülő biztosít a természetben, így teljesen más megvilágításba kerül a történet – hangsúlyozta a madármentő, aki a kezdetekkor főként fecske fiókáknál ért el sikereket.

– A ragadozókat, a gólyákat és egyéb nagymadarakat meghagyom másnak azért, hogy én, itt, Gádoroson teljes szakértelemmel tudjam végezni a kismadarakat érintő fiókázást.

Tamást arra kértük, az általa kifejlesztett túrós keverékes módszeréről is meséljen: – Használatával képesek vagyunk teljes mértékben életképes fiókákat nevelni akár már a tojásból kikelés pillanatától, emellett pedig a módszer könnyen elsajátítható, így magánszemélyek is sikerrel tudják alkalmazni, ha éppen az élet úgy hozza. Így már van értelme az egésznek és nem csak egy jót szórakoztunk. A természet szempontjából pedig mindenképpen pozitív dolognak lehet elkönyvelni.

A fecskékkel kezdődött minden

Orbán Tamás a kezdetekről is mesélt nekünk: amikor libatartók voltak, az ólban 15 pár fecske fészkelt. A fiókák azonban elhullottak. Elolvasva Schmidt Egon által írt Éneklő kedvenceink című könyvét, egy seregély fiókát megmentett az abban leírt eleséggel, ezután a fecskékre kezdett 2005-től koncentrálni.

– Ekkortól recepteket állítottam össze fiókanevelésre és bevált módszer lett – mesélte a madármentő, akihez a Hortobágyi Madárkórház kismadarainak egy része kerül, de visznek Gádorosra magánszemélyek is. A Kecskeméti Vadasprak és más madármentők is kértek már tőle segítséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában