Vagyonátadási szerződés

2023.11.27. 15:05

Decembertől Gyulán is az Alföldvíz szolgáltat

December 1-től Gyulán, illetve további öt Békés vármegyei településen, Kondoroson, Mezőkovácsházán, Nagybánhegyesen, Újkígyóson és Végegyházán az Alföldvíz Zrt. működteti az ivóvíz-, illetve a szennyvízszolgáltatást. Az érintett helyeken eddig a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. végezte az üzemeltetési feladatokat.

Papp Gábor

Szeverényi György, dr. Görgényi Ernő és Volencsik Zsolt a sajtótájékoztatón

Fotó: Für Henrik

A kérdéssel kapcsolatos hétfői sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta, a gyulai képviselő-testület döntése értelmében hétfőn délelőtt aláírta a megállapodást, amely szerint a víziközművagyont térítésmentesen átadják a Magyar Államnak.

– Ezzel december 1-től a gyulai víziközmű-szolgáltatási feladatokat az Alföldvíz Zrt. fogja ellátni – tette hozzá. Mint kiemelte, a testület döntése a város érdekét szolgálja, hiszen a külső szabályozók, az önkormányzattól teljesen független jogszabályok miatt gazdaságilag olyan körülmények alakultak ki, amelyek miatt a víziközmű-szolgáltatás veszteséges. Az idén 230 millió forint a vesztesége a gyulai víz- és szennyvízrendszernek, a következő években pedig ez az összeg még magasabb lehet. Éppen ezért határozni kellett arról, hogy megtartják-e a víziközművagyont és az önkormányzat megtéríti a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. veszteségét, vagy átadják az államnak a vízközművagyont, és az összegeket más fontos városi feladatokra fordítják. A grémium utóbbi mellett döntött.

– Közös célunk, hogy a lakosság ne vegyen észre semmit abból, hogy szolgáltatóváltás történt, és az ivóvíz, illetve szennyvíz-szolgáltatás minősége ugyanilyen kiváló maradjon – fogalmazott. – Az Alföldvíznél lesznek olyan fogyasztóbarát szolgáltatások, amelyek segítik a lakosságot, a vagyon köztulajdonban marad, csak nem önkormányzati, hanem állami vagyonként szolgálja a gyulai polgárok érdekét.

Volencsik Zsolt, a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója elmondta, a Magyar Állam integrációs programot valósított meg, amelynek lényege, hogy az ivóvíz- és szennyvíz-szolgáltatáshoz, a veszteségek finanszírozásához forrást biztosít azoknak a társaságoknak, amelyek ezt igénylik. A forrásbiztosítás másik oldala, hogy a víziközmű-vagyonukat és az ellátásért a felelősséget önkéntesen a Magyar Államra ruházhatják az érintettek.

– Gyula helyzete annyiban speciális, hogy a helyi közüzemi nonprofit kft. egyéb városi közszolgáltatási feladatokat is ellát. A cég így önkormányzati tulajdonban marad, a víziközmű-szolgáltatás december 1-étől az Alföldvízhez kerül – fogalmazott. – Hétfőn Gyulával, Kondorossal, Mezőkovácsházával, Végegyházával, Nagybánhegyessel és Újkígyóssal írtak alá integrációs megállapodást. Ennek részeként a jövőbeni együttműködés kereteit is lefektették, a Nemzeti Vízművek olyan szempontokat fogalmazott meg, amelyeket az Alföldvíznek érvényesítenie kell.

– A fogyasztók érdeke és a szolgáltatás megszokott jó minősége, biztonsága nem sérülhet – részletezte. – Az alkalmazottak jogutódlással történő átvétele megtörténik, a gyulai szolgáltatási központot megtartják és integrálják az Alföldvíz műszaki szervezetébe. A szolgáltatás ellátáshoz szükséges műszaki, irányítási és humánerőforrás átvétele december 1-vel megvalósul.

Szeverényi György, az Alföldvíz Zrt. vezérigazgatója kiemelte, az érintett önkormányzatok átadták a víziközművagyont az államnak, majd cégük vagyonkezelési szerződést ír alá a Nemzeti Vízművekkel, ami felhatalmazta az Alföldvíz Zrt.-t, hogy a hat településen a szolgáltatás üzemeltetését vagyonkezelési jogviszonyban végezze. A szolgáltatás december 1-i átvételét előkészületek sora előzte meg, a munkavállalókat jogutódlással veszik át. 

A felhasználók nem éreznek majd semmit

Szeverényi György elmondta, az eszközöket és anyagkészletet megvásárolják a Gyulai Közüzemtől, ami az Alföldvíz számára egyszerűbb mintha piaci körülmények között kellene ezt megtenniük, és a gyulai kft. részére is előnyös, hiszen ezzel a tevékenységgel felhagy az önkormányzati társaság. Valamennyi munkavállaló pénteken kapott egy munkaszerződés-tervezet, és kedden állománygyűlést is tartanak.

Nagyon fontosnak nevezte, hogy a felhasználók ne érezzenek semmit a változásokból, emellett minden csatornán kommunikálnak feléjük, minden felhasználóhoz tájékoztató levelet juttatnak el, és az érintett önkormányzatok médiafelületein is tájékoztatást adnak. Szeverényi György kiemelte sokrétű szolgáltatásaikat, a 24 órás diszpécserszolgálatot, az online módon is elérhető ügyfélszolgálatot, a call centert és a változatos díjbefizetési lehetőségeket. Hangsúlyozta, élő kapcsolatokra törekszenek az önkormányzatokkal.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában