Fejlődés

2023.11.15. 15:41

A tudást, a tanulást, a tudományt ünnepelték Békéscsabán – galériával

A magyar tudomány ünnepe alkalmából rendezett konferenciát szerdán a Békés Vármegyei Kormányhivatal, a Gál Ferenc Egyetem, a Kodolányi János Egyetem, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, illetve a Szegedi Tudományegyetem a GFE Gazdasági Karán, Békéscsabán.

Papp Gábor

A magyar tudomány ünnepe alkalmából rendeztek konferenciát Békéscsabán

Fotó: Lehoczky Péter

Prof. Dr. Dux László, a Gál Ferenc Egyetem rektora köszöntőjében elmondta, a Magyar Tudományok Ünnepe egy nagyszerű hagyomány, amelynek részeként a tudást, a tudományt, a tanulást és a tanítást ünnepeljük évről évre.

– Az esemény módot ad arra, hogy az újabb kérdésekre közösen keressük a választ, a szerdai rendezvény pedig különösen alkalmas volt erre a célra – emelte ki, majd hangsúlyozta, az új kihívásokra adott válaszok esetében nem szabad elfelejtkezni, hogy van mire építeni. Mint megfogalmazta, ha Békéscsaba körül húznánk egy 100 kilométer sugarú kört, akkor abba öt, majdnem hat Nobel-díjas élete esik bele.

– Valami van a levegőben a környéken, ami lehet a kultúráknak, a többnyelvűségnek, a többféle közösségnek a békés, egymást segítő együttélése. S valószínűleg az eredményekben fontos szerepe van az iskolarendszernek, a régi oktatási rendszer hagyományaiból, a kiegyezés utáni időszak, az Osztrák-Magyar Monarchia iskolarendszere talaján nevelődött pedagógusoknak, akik a mai napig állják a sarat, és jobbnál jobb diákokat küldenek a felsőoktatásba – folytatta a gondolatot.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kiemelte, 27. alkalommal ünnepeljük meg a Magyar Tudomány Napját.

– Van mire büszkének lennünk, hiszen számos magyar, illetve magyar származású tudós alkotott olyan maradandó dolgot, amelyet ma is használunk a hétköznapi életünkben is – tette hozzá. Mint kifejtette, a kutatás, a tudomány és a felsőoktatás kéz a kézben kell, hogy járjon, ezért is tartották kiváló helyen a szerdai programot.

– Középiskolások, egyetemisták lépéseket tesznek, hogy minél jobban elmélyedjenek a különböző tudományos területeken – emelte ki.

Dr. Rákóczi Attila, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója elmondta, hiszik, hogy közös erővel és együttműködéssel vármegyénket hosszú távon is élhetővé tehetik, növelhetik gazdasági erejét, és fokozhatják a foglalkoztatást.

– Ebben a közös munkában valódi és tenni akaró partnerekre találtunk a vármegyei alap-, közép- és felsőfokú oktatási intézményekben, a szakmai és sportszervezetekben, az egészségügyi intézményekben, a vármegyei kamarákban, a köztestületekben, a civil szervezetekben és a vármegye gazdasági szereplőiben, a nagyvállalatokban, amelyek innovatív megközelítésű tapasztalata nagyban segíti a tervező és a kivitelező munkát – részletezte a főigazgató. Mint mondta, az említett közös célok megvalósítása érdekében számos fórumot hoztak létre az elmúlt időszakban. Példaként említette a szakképzési munkacsoportot, pályaorientációs kerekasztalt, illetve a Békés Vármegyei Kormányhivatal Tudományos Tanácsát. 

– A 2023-as tudománynapi programsorozat világviszonylatban is különös fényben ragyog, hiszen nemrég két magyar kutató is Nobel-díjban részesült – folytatta a gondolatot. – Karikó Katalin és Krausz Ferenc elismerése rávilágít, hogy a magyar kutatás és innováció, a magyar kutatók sora, a magyar elme a világ élvonalában van. Mindketten korszakalkotó eredményeket értek területükön, amelyek hatással vannak az emberiség jövőjére. 

Szólt arról, hogy a szerdai esemény más szempontból is kiemelt jelentőséggel bírt, hiszen először szervezték meg a tudománynapi ünnepet valamennyi Békés vármegyei telephellyel rendelkező felsőoktatási intézménnyel, illetve a vármegye fejlesztésében érdekelt egyetemével közösen.

– Ugyanakkor az intézmények mindegyikével saját együttműködési megállapodása is van a kormányhivatalnak – hangsúlyozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában