Ünnepség

2023.11.11. 12:00

A szociális munka napját ünnepelték Gyulán: elismeréseket adtak át

A szociális munka napja alkalmából rendezett ünnepséget a Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézménye pénteken kora este a gyulai Vigadóban. Az eseményen számos elismerés talált gazdára.

Papp Gábor

Az intézmény ereje a közösségben rejlik – bizonyította a pénteki ünnepség is. Fotó: Für Henrik

Kiss Szabolcs intézményvezető köszöntötte a megjelenteket, majd Szabó Hunor, a Nicolae Bălcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium tanulója mondott a szociális hivatáshoz kapcsolódó szuggesztív prózai történet, később pedig a Kormorán Ki szívét osztja szét című szerzeményét adta elő. 

Kónya István alpolgármester beszédében elmondta, több mint két évtizede már, hogy az ország több helyén ünnepé váló rendezvény keretében köszönik meg mindazok áldozatos munkáját, akik a szociális élet valamely területén végzik hivatásukat, sokszor ünnepnapokat és hétvégéket feláldozva rászoruló embertársaink megsegítéséért.

Mint kiemelte, az Országgyűlés november 12-ét a szociális munka napjává nyilvánította. Az ünnep életre hívásakor több fontos cél is motiválta a szervezőket, elsőként a köszönetnyilvánítás polgártársaink segítése miatt, másodsorban a nyilvánosság, hogy a médián keresztül ráirányítsák a figyelmet erre a fontos hivatásra, harmadrészt pedig a társadalmi szolidaritás erősítése. 

Kónya István alpolgármester is köszöntötte a megjelenteket. Fotó: Für Henrik

– Ezek a célok ma is érvényesek. A Gyulai kistérség szociális ellátó rendszere továbbra is kiemelt figyelmet fordít a rászorulók védelmére és segítésére, a családok, fiatalok életminőségének javítására és nem utolsósorban idős polgáraink létbiztonságának erősítésére – fogalmazott.

Hangsúlyozta, a pénteki ünnepi alkalmon őszinte megbecsülésüket fejezték a szociális területén irányító, gondozási, ápolási, segítő feladatokat ellátó szakemberek előtt. Kónya István részletesen szólt a Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézmény telephelyein, Lőkösházán, Kétegyházán, Eleken, illetve Gyulán megvalósult fejlesztésekről, illetve a közeljövő beruházási terveiről.

Kiss Szabolcs beszédében úgy fogalmazott, a november 12-e minden évben az a nap, amikor a figyelem egy kicsit a szociális szférában dolgozók, a szociális munkások felé is irányul. 

– Azok vannak a középpontban, akik saját szakterületükön, a mindennapi tevékenységükkel szolgáltatásokhoz hozzájuttatnak embereket, családokat tartanak össze, gyermekeket védenek, időseket, elesetteket segítenek azért, hogy társadalom közösségileg elfogadott normái továbbra is működni tudjanak, hogy a leszakadók felzárkózhassanak – fogalmazott a szakember. – Intézményünk nagysága talán ebben a pillanatban látszik a legjobban, hiszen különálló, és sok-sok esetben külön dolgozó egységek ilyenkor tapasztalhatják, hogy mekkora közösség részei.

Hangsúlyozta, ebben a közösségben erő rejlik.

– Élnünk kellett a közösségünk nyújtott erőforrásokkal – tette hozzá, majd szólt az ellátotti, kliensi körök változásairól.

– A változásokhoz nekünk is változnunk kell, hiszen csak akkor maradunk a felszínen, ha a megjelenő igényekre megfelelő válaszokat adunk – fogalmazott. – Ehhez felkészült és elkötelezett szakemberekre van szükség. Akinek másokon kell segítenie, magából kell adnia napról napra, hogy mások többek lehessenek. Kiemelte, munkatársaik nincsenek egyedül, egy eltökélt és erős közösség tagjai.

Az eseményen számos elismerés talált gazdára. Intézményvezető dicséretet kapott Szabóné Stelkovics Andrea (kétegyházi intézményegység), Bozó Mihályné Méhesi Éva (Lőkösházi Gondozási Központ), Kolozsi Anita és Kiss Tibor (Gyula). Az Aranypedál-díjat Hanzó László érdemelte ki. Az év klubja kupát a Kétegyházi Fogyatékosok Nappali Intézménye kapta. Az év dolgozója cím Házsa Tiboré. Köszöntötték az intézmény legfiatalabb, közalkalmazotti jogviszonyban álló, határozatlan idejű kinevezéssel rendelkező munkavállalóját, Kurucz Boglárkát.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában