Ünnepi istentisztelet

2023.10.10. 06:29

Negyed évszázados a gyulai kórházi dolgozók ökumenikus bibliaköre

A gyulai kórházi dolgozók ökumenkius bibliaköre idén ősszel ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját. A vasárnapi ünnepi kórházi istentiszteleten igét hirdetett Demeter Ottó, a Békési Református Egyházmegye esperese. A bibliakör történetéről pedig Kittlingerné Tóth Márta kórházlelkész számolt be hírportálunknak.

Vásári Erzsébet

Demeter Ottó hirdetett igét az ünnepi kórházi istentiszteleten

Kittlingerné Tóth Márta elárulta, hogy bibliakörük létrejöttében több tényező is jelentős szerepet játszott, amelyek közül első helyen az ökumenikus imaheteket kell megemlíteni, ahol örömmel fedezték fel egymást a kórházi dolgozók a templomban. Bár nagy kórházról, azon belül pedig 2000 fős személyzetről van szó, mégis egy olyan kisvárosban helyezkedik el, ahol sokan legalább arcról jól ismerik egymást. 

Visszaemlékezett, hogy kórházlelkészi szolgálata kezdetén dr. Siposné Erzsike gyógyszerésznő megkereste, mivel hallotta, hogy a betegeknek rendszeresen vannak istentiszteleti alkalmai, így megfogalmazódott benne, hogy a dolgozóknak is szüksége lenne egy bibliakörre, amelynek megszervezéséhez a segítségét is felajánlotta.

Kittlingerné Tóth Márta ismertette, az 1990-es évek elején megalakult a Keresztény Orvosok Magyarországi Társasága (KOMT), amelynek a gyógyszerésznő is tagja lett, az éves konferenciákról mindig lelkesen számolt be. Majd az 1997-es pécsi KOMT konferenciára már közösen hívták el a hitüket gyakorló, keresztyén kórházi dolgozókat. Az intézmény kisbusza meg is telt a helyi érdeklődőkkel. A pécsi konferencián tapasztalt lelki áldások, az ökumenikus nagy közösségben átélt egység öröme és a résztvevő kis gyulai csoport lelki összhangja pedig megalapozta a bibliakörük létrejöttét. 

Első bibliaórájukat 1998. november 2-án tartották, melyen 12 fő vett részt, beosztás szerint a takarítónőtől kezdve az osztályvezető főorvosig sokféle szakterületről orvosok, ápolók, asszisztensek, gyógyszerészek, gyógytornászok, orvosi könyvtáros, valamint szakoktató is. Többségében valamelyik történelmi felekezethez tartozók kapcsolódtak be közösségükbe, összesen öt felekezetből. Alkalmaikat eleinte a kardiológiai rehabilitációs osztály ebédlőjében tartották.

A kórházlelkész hangsúlyozta, hogy a sokféleség melletti, egymást gazdagító lelki egységet 25 éven át nagyszerű volt megélni. Ráadásul hitbeli viták nélkül, soha nem a különbözőségekre, hanem Krisztusra fókuszálnak. 

Alkalmaikat eleinte havonta tartották, majd hamarosan igény mutatkozott arra, hogy kéthetente legyen bibliaóra, amely rendszeresség azóta is megmaradt.

A bibliakör tagjai számára találkozásaik ünnepnapnak számítanak és ezeken kívül is megragadják a lehetőségeket a közös ünneplésre, így például születésnap, névnap, évadkezdés, advent, karácsony, Semmelweis-napi áldáskérés, őszi hálaadás, nyugdíjba vonulás, házasságkötés, keresztelés, diplomaosztás, házassági évforduló, Covid-járvány utáni kápolnanyitó hálaadás, vagy éppen a bibliakör 10 éves és 20 éves hálaadó alkalma. 

Azonban nem csupán egymás örömeiben osztoznak, hanem a gondokban, bajokban és próbatételekben is egymás támaszai.

Bibliaóráik tartalmi részének fő jellemzője az igemagyarázat, a beszélgetés, az imaközösség, és az éneklés. Témáik általában az egyházi év aktualitásához igazodnak, valamint a felvetődött kérdésekre reflektálnak. Tematikus alkalmaikon pedig egy-egy előadás hangzik el a közösség által javasolt témában, időnként külső előadó meghívásával, mint például az abortusz, eutanázia, és egyéb, etikai dilemmát jelentő kérdések. Volt továbbá egy sorozatuk, amelynek során a különböző szekták főbb jellemvonásaival ismerkedtek meg. 

Demeter Ottó

Az elmúlt 25 évben ugyanakkor nemcsak öregedtek, hanem növekedtek is, így időközben szolgáló közösséggé formálódtak. Első közös szolgálataik az adventi/karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódnak, amikor betegosztályokon és kórházi istentiszteleteken énekkel, versekkel tesznek bizonyságot Isten szeretetéről, valamint a karácsony hetében történő angyalkázásban való aktív részvétellel. 

Az angyalkázás lényege, hogy végigjárják a kórház összes osztályát a bibliakörösök által készített apró meglepetések ajándékozásával. Az egyik adventben pedig még a gyulai piacra is kimentek énekelni. 

A lelki növekedés jele a szolgáló közösséggé váláson túl a bibliaórákon kívüli, közösségépítő alkalmak iránti igényből is jól látható, ilyen többek között a csendesnap, a hosszú hétvége, az évenkénti csendeshét, az adventi teadélután egyikőjük otthonában, a közös kirándulások, a szabadtéri programok, a közös főzés, a szalonnasütés, valamint a gyülekezetekben való közös szolgálat.

Kittlingerné Tóth Márta elárulta, hogy testvéri kapcsolatot ápolnak a náluk 10 évvel fiatalabb Baptista Női Körrel, akikkel évente két alkalommal közös bibliaórán vesznek részt.

Bibliakörük helyszínére visszatérve elmondta, a kardiológiai rehabilitációs osztályt követően évekig a szakrendelő tanácskozó terme, majd a belgyógyászati tanácskozó volt, 13 éve pedig a 2010-ben újraszentelt kápolnájukban vannak együtt minden páros hétfőn, 16 órától. 

A KOMT-tal való jó kapcsolatunknak köszönhetően közösségünkre úgy tekintenek, mint a társaság gyulai csoportjára ezért is igyekeznek részt venni az éves konferenciákon. Két alkalommal, 2005-ben és 2021-ben pedig bibliakörük aktív szolgálatával tartották meg a KOMT éves konferenciáját Gyulán.

Megtudtuk, hogy immár bőven meghaladja a 100 főt azok száma, akik valaha voltak bibliaórán a kórházi dolgozók közül. Az eltelt 25 év továbbá azt is magával hozta, hogy egyre több bibliakörös lesz nyugdíjas, akik változatlanul eljárnak alkalmaikra. De igyekeznek nyitni a fiatalabb korosztály felé is, jó ugyanis megtapasztalni, hogy többen is bekapcsolódtak közösségükbe közülük is. 

Az elmúlt évek egyik legnehezebb időszakára visszaemlékezve a kórházlelkész elmondta, bibliakörüket több szempontból is megpróbálta a Covid-járvány. Egyrészt a munkájukat érintő fokozott megterhelés, az állandó bizonytalanság, és az átvezényelések miatt, majd amikor közülük lettek betegek, valamint amikor nem tarthattak bibliaórákat a kápolnában hosszú hónapokon keresztül. Ez a kényszerű helyzet viszont tettekre sarkallta őket, így létrehoztak egy levelező csoportot, amely 17 fővel indult, ma pedig már mintegy 60 főnél tartanak. 

Ebbe a csoportba bárki jelentkezhet a kórházi dolgozók közül e-mail címe megadásával 2020 tavasza óta, ahova imakéréseket is lehet küldeni, illetve Mai biztató címmel minden reggel rövid bátorító áhítatot ír és küld a levelező csoport tagjainak. Ezen kívül a Facebook-on is naponta küldte a legkritikusabb időszakban a biztató üzeneteket, és folyamatos telefonos készenlétben biztosította a lelkigondozás lehetőségét. 

Bibliaóra helyett pedig, amikor még azt sem tarthattak, videó áhítatokat készítettek és küldtek, valamint leírt prédikációt imádsággal és énekkel. Később több alkalommal tartottak szabadtéri bibliaórát, és jó néhány alkalomra befogadta őket a gyulavári református gyülekezet.

Végül hangsúlyozta, amíg több gyülekezetből azt a hírt kapják, hogy a járvány kezdete óta csökkent az istentiszteletekre járók száma, addig gyulai bibliakörünkben létszámbeli és lelki növekedést is tapasztalnak.

Azt pedig, hogy mit jelent a gyulai kórház bibliaköréhez tartozni, a csoporttagok igyekeztek összefoglalni és a kápolnájukban közzé is tették a jubileumi hálaadó ünnepségükön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában