Békéscsaba

2023.10.12. 14:53

Külföldön töltött szakmai gyakorlatokról, élményeikről is beszámoltak a diákok a Trefortban

A hegesztés és a gépi forgácsolás területén a legmodernebb technológiákkal, az újabb irányzatokkal ismerkedhettek meg a bemutatkozó cégeknek köszönhetően a trefortos diákok és oktatók azon a szakmai napon, amelynek a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) adott otthont.

Licska Balázs

A hegesztés és a gépi forgácsolás területén a legmodernebb technológiákkal ismerkedhettek meg a trefortosok

Fotó: Bencsik Ádám

Kiss Mihály, a BSZC Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója elmondta, fontosnak ítélik, hogy megmutassák az adott ágazatokban tanuló fiataloknak, hogy milyen további lehetőségekkel rendelkeznek. Ennek megfelelően szerveznek például tanulmányi kirándulásokat vagy konferenciákat, mint például most a gépész ágazat számára. Itt a cégek ismertették a legújabb technológiákat, hogy milyen irányba megy a hegesztés, a forgácsolás, a CNC-megmunkálás. 

Hangsúlyozta: mindig lényeges, hogy ne a múltat és ne is a jelent, hanem a jövőt mutassák meg a diákoknak. Szólt a légi- és gépipari képzőközpontról, ahol a legkorszerűbb technológiákkal találkozhatnak, a legmodernebb gépeken gyakorolhatnak a tanulók. A duális képzés ugyancsak segíti ezt, mivel a területen működő vállalkozások a legújabb berendezésekkel dolgoznak. Az Erasmus-programok pedig lehetővé teszik, hogy külföldön is tapasztalatokat gyűjtsenek a fiatalok.

A középiskolában a szakmai nappal párhuzamosan Erasmus-napot is rendeztek, amelyen élménybeszámolókat tartottak azok a diákok és oktatók, akik nemrég külföldön jártak szakmai gyakorlaton. Hegyesi Ildikó, a Trefort igazgatóhelyettese kiemelte: az esemény arra is lehetőséget adott, hogy olyan fiatalokat toborozzanak, akik a jövőben szívesen utaznának.

Elmondta, hogy a pandémiás időszak után újra kinyitottak az országok, így felélesztették a meglévő kapcsolatokat portugáliai, dániai, finnországi, máltai, romániai és szlovákiai partnereikkel. Utazhatnak akár a technikumba, akár a szakképző iskolába járó trefortosok, amennyiben megfelelnek a követelményeknek, tudnak nekik gyakorlati helyeket biztosítani. A legnépszerűbb úti célok között van Finnország, Portugália és Málta.

A turnusok általában 28 naposak, ebből 20 munkanap, és hihetetlen élményekkel gazdagodnak a tanulók – ecsetelte. A fiatalok nem csak szakmailag fejlődnek, hiszen megismerkednek egy másik ország kultúrájával, gyakorolják az idegen nyelvet, új barátságokat kötnek. 

A tervek között szerepel, hogy kapcsolatba lépnek egy görög és egy lengyel partnerrel, de szeretnék felvenni Olaszországot és Spanyolországot is a trefortos térképre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában