Gyula

2023.09.02. 20:43

Ötvenhárom csapat főzte a magyar lecsót - galériával

Ötvenhárom főzőcsapat és sok száz érdeklődő résztvételével zajlik a VII. Családi Piknik Gyulán, a Wesselényi-tónál. A szombati megmérettetésen ezúttal ismét lecsót készítettek a gasztroteamek, illetve rengeteg program is várja a látogatókat.

Papp Gábor

Fotó: Lehoczky Péter

A rendezvény legfőbb célja a közösségek építése és erősítése – nyilatkozta hírportálunknak Kónya István, az esemény főszervezője, önkormányzati képviselő, a város alpolgármestere. Mint elmondta, a program évről évre egyre nagyobb méreteket ölt, mind többen vesznek részt a pikniken.

– Idén ötvenhárom csapat bográcsában készült lecsó – emelte ki. Ahogy felelevenítette, az első Családi Pikniken nyolc csapat vett részt, majd a létszám folyamatosan emelkedett. Vannak csapatok, amelyek az első alkalomtól mindig részt vettek a kihíváson, és vannak, amelyek szombaton jöttek el először, de már jelezték, hogy jövőre biztosan újra ott lesznek.

– Mindez azt is jelenti, hogy 2024-re újabb területet kell majd becsatolni a programba. A Wesselényi-tó lakótelep felőli oldala már betelt, ide maximum 4-5 csapatot tudunk még elhelyezni, így nem kizárt, hogy a Pósteleki út felé bővítünk majd – emelte ki. 

A csapatoknak hatszáz kiló alapanyagot, 300 kiló paprikát, 180 kiló paradicsomot és 120 kiló hagymát biztosítottak, és persze mindegyik társaság egyéb összetevőket is használt.

Kónya István kifejtette, mindig magyaros ételeket állítanak középpontba, kezdetben lecsót főztek, tavaly gulyást, idén pedig közkívánata ismét lecsót. A zsűrit Ambrus György olimpiai aranyérmes, Venesz-díjas mesterszakács, valamint fia, a szintén olimpiai aranyérmes Ambrus György Krisztián, Bondár László éttermi mester és Kiss József, a Gyulai Civil Szervezetek Szövetségének elnöke alkotta.

A főzőverseny mellett számtalan program várta az érdeklődőket. Reggel közel negyven résztvevővel gyermekhorgászverseny kezdődött, zenés mesemondással várta a családokat, a legkisebbeket Pepe manó, volt Python Magic Show. A családi piknik nem múlhat el foci nélkül, a négycsapatos tornán a kihívó ezúttal is Észak-Törökzug csapata volt, és még a partiumi Zerind válogatottja is pályára lépett. 

Délután koncertet ad a Crumpli de la Paprica, majd Dj Bo Dish szórakoztatja a jelenlévőket.

– Egy-egy ilyen program az eredményhirdetésekkel nem ér véget, nagyon sokan maradnak, hogy kötetlenül a családdal, a barátokkal hangulatos zene mellett jól érezzék magukat – fogalmazott Kónya István.

Ambrus György zsűrielnök lapunknak elmondta, a magyar gasztronómia meghatározó étele a lecsó.

– Végigjárva a csapatokat láttuk, hogy mindenütt meghatározó a helyi hagyma, paprika, illetve paradicsom és sehol nem maradt ki az alapanyagok közül a szalonna sem, s akadt, ahol füstöl csülök is került a bográcsba – tette hozzá. – Nekem személy szerint jó érzés, hogy elhagytuk az idegen fűszereket. Egy magyar lecsó legyen magyar lecsó.

Kifejtette, a meleg miatt kérték, hogy a tojás ne domináljon. Köretként sok helyen megjelent ugyanakkor a kézzel, a helyszínen készített tarhonya. 

– Zsűriként mint mindig, most is nehéz dolgunk volt – emelte ki. – Kérésünk volt, hogy ne főzzük szét az alapanyagokat, ne püré legyen, hanem roppanjanak a zöldségek. Javasoltuk, hogy használjanak egy kis petrezselymet, egy kis zellert vagy lestyánt, amivel frissebbé, üdébbé tehetik az ételt.

A szakember a megmérettetés kapcsán kiemelte a főzőverseny csapatösszetartó, közösségépítő szerepét. Mint mondta, baráti társaságok, munkahelyi, intézményi kollektívák jöttek össze, akik mindig igyekeznek a maximumot hozni.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában