Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

2023.09.18. 12:53

Műfészkekkel segíthetjük a rágcsálóirtó baglyok letelepedését

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ismerteti, egyetlen erdei fülesbagoly évente több mint ezer rágcsálót zsákmányol. A baglyok hiányában ezen rágcsálók állományapasztását olyan csak veszélyes mérgezett csalik kihelyezésével lehet megoldani.

Gyemendi Réka

Forrás: Shutterstock

Magyarország tíz fészkelő bagolyfajából öt lakott területeken is él vagy kimondottan emberkövetőnek számít. Települési jelenlétük azért fontos, mert ezek a madarak elsősorban kisrágcsálókkal táplálkoznak és fiókáikat is ezekkel etetik. Ezért biológiai úton segítenek kordában tartani a városokban is problémát okozó egerek és patkányok szaporulatát - ismertette a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A baglyok hiányában ezen rágcsálók állományapasztását olyan mérgezett csalik kihelyezésével kell megoldani, ami a házi- és társállatok mellet az emberre is veszélyes. Az MME kiemeli, egyetlen erdei fülesbagoly évente több mint ezer rágcsálót zsákmányol, ami a népes telelőcsapatok esetében már óriási szám. A kisebb termetű bagolyfajok továbbá rengeteg kártevő rovart is elfogyasztanak, ezért is fontos ezeknek a madaraknak a jelenléte a lakott területeinken.

Mint ismertetik, ha nem telepednek meg, annak legfőbb oka általában a megfelelő fészkelőhelyek hiánya: a baglyok ugyanis nem tudnak fészket építeni, költésükhöz korhadt üregekkel, vastag törzselágazással rendelkező idős fákra; nagy testű harkályok odúira; varjúfélék, gólya, egerészölyv fészkeire; egyes fajoknak nyitott padlásokra van szüksége.

Leggyakoribb baglyunk, az erdei fülesbagoly, ami szívesen veszi az ágvillába kihelyezett vesszőkosarat, de szívesen beköltözik fára vagy épületfalra rögzített, félig nyitott előoldalú vércseládákba is. A gyöngybagoly a leginkább emberkövető faj, mely főként templomok toronysüvegébe vagy padlásokra telepített költőládákkal segíthető, míg a macskabagoly, a kisebb testű kuvik és füleskuvik letelepedését a nagyméretű mesterséges odúkkal tudjuk támogatni.

Az egyesület kiemeli, fontos, hogy ha baglyoknak teszünk ki műfészket vagy mesterséges odút, akkor ezekbe mindig tegyünk száraz füvet, hullott lombot vagy faforgács fészekanyagot, hisz a tojó ebben alakítja ki a tojásoknak a fészekmélyedést.

Számos madárfaj megtelepedését tudjuk segíteni

Az egyesület azt is hangsúlyozza, szerencsére ma már rendelkezünk azokkal az ismeretekkel, melynek köszönhetően számos madárfaj megtelepedését segíthetjük mesterséges fészkelőhelyekkel. Magyarország ugyanis a világ első országai között kezdte el széles körben alkalmazni és fejleszteni ezeket az 1905-ben, a Baranya megyei Kárászon megalakult Első Magyar Fészekodúgyárnak köszönhetően is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában