Beol podcast

2023.09.18. 09:30

Minden téren a legjobbra törekszik a sarkadi háziorvos, dr. Szabó Zoltán – podcasttal

Ha valamit csinálok, elvállalok, azt csak úgy tudom elképzelni, hogy abban a tőlem telhető maximumot nyújtom. Ha azt tapasztalom, hogy ez rajtam kívül álló okok miatt nem lehetséges, akkor azt elengedem. Félmunkát nem végzek, abba bele sem kezdek – mondta dr. Szabó Zoltán sarkadi háziorvos, címzetes főorvos, aki a minap Sarkadért kitüntetést kapott az önkormányzattól.

Licska Balázs

Huszonöt éve rendel Sarkadon, a Gyulai úton dr. Szabó Zoltán háziorvos, címzetes főorvos, aki megkapta a Sarkadért kitüntetést

Fotó: A szerző felvételei

– Amikor az interjú időpontját beszéltük, említette, hogy csak rendelési idő után tudunk találkozni. A rendelési idő szent és sérthetetlen?

– Így van. Ez egy 1400 lelkes körzet millió feladattal, hét éve előjegyzési rendszerrel dolgozunk, másként nem is menne. Ritkaság, hogy 12 óra előtt üres a váró. A betegek telefonon bejelentkeznek, és időpontra jönnek. Az, ami régen volt, hogy reggel harmincan verték az ajtót, köztük a sürgősen ellátandóval, a gondozásra szoruló kismamával, a két napja hasfájóssal és a három éve derékfájóssal, tarthatatlan volt. Az orvoshoz járás nem arról szól, hogy három órát vár a beteg a rendelőben. Máshogy nem lehetne ellátni napi 50-60 pácienst, csak a kapkodás menne. 25 éve csinálom ezt a praxist, sok mindent kipróbáltam, és ez az előjegyzéses rendszer az, ami bevált.

– Mi vitte az orvosi pályára?

– A kedvenc tantárgyaim közé tartozott a biológia, a fizika és a kémia, és már a gimnázium első évében eldöntöttem, hogy erre a pályára készülök, ennek megfelelően vettem fel a fakultációkat is. Akkoriban 17-18-szoros túljelentkezés volt az orvosi képzésre. A felvételin összesen 120 pontot lehetett szerezni, nekem 118 volt, 1985-ben 116-tal nem is lehetett bekerülni.

– Végzés után kórházban kezdett, később jött csak a háziorvosi szolgálat.

– Több kanyar is volt az elején. Sebésznek készültem, de szembesültem azzal, hogy a környékben nem leszek az. A szívem másik csücske a belgyógyászat, a kardiológia volt, így ezen a területen dolgoztam. Azonban úgy hozta a sors, hogy eljöttem a kórházból. Adódott a lehetőség, hogy Sarkadra kerülhessek háziorvosnak – egyébként a nagyszülőkig mindenki sarkadi a családban –, ami nem volt teljesen újdonság, mivel a katonaság alatt egy éven át polgári szolgálattal segítettem Sarkadon a háziorvosi ellátást. 1998. február 1-jén kezdtem ebben a rendelőben a munkát, 25 éve itt vagyok, közben a járóbeteg-szakellátóban hasznosítom a belgyógyászatot, valamint a szomszédos idősotthon orvosi feladatait szintén ellátom. Akad tehát tennivaló.

– Mi a hitvallása?

– Maximalista vagyok. Ha valamit elvállalok, akkor azt csak úgy tudom elképzelni, hogy abban a tőlem telhető maximumot nyújtom. Ha rajtam kívül álló okok miatt ez nem lehetséges, akkor azt elengedem. Félmunkát nem végezek, bele sem kezdek. És ha én megteszek mindent, akkor a betegtől is azt várom el, hogy tegyen meg mindent a saját egészségéért. Az is egy életen át elkísér, amit egy kedves professzorom mondott: minden beteget úgy kell kezelni, meghallgatni, ellátni, mintha az a családtagom, a rokonom lenne. Ez a garancia az alapos és megszokott színvonalra.

– Húsz éven át elnökként vezette a Sarkadi Pelikán Vadásztársaságot. Honnan jött a vadászat?

– A természet szeretetéből. Gyermekként a határt jártuk, szinte mindig kint voltunk, és iskolásként hívtak minket a vadászatokra hajtónak. Amikor visszakerültem Sarkadra, felelevenítettük ezeket a kapcsolatokat. Levizsgáztam. 2000-ben választottak elnöknek, sok probléma volt, kihívásnak tekintettem, hogy rendet tegyek. Aztán úgy alakultak a dolgok, hogy lemondtam, elengedtem ezt a történetet, immár egy másik vadásztársaság tagja vagyok.

– Melyik trófeára a legbüszkébb?

– Sok szép vadat ejtettem 1992 óta, a környező országok közül többen vadásztam, de nagyon messzire nem jutottam, így a bakancslistán szerepel egy afrikai szafari, egy kamcsatkai vagy egy kanadai vadászat. De nem a trófea mérete, mennyisége a lényeg. Hanem az, hogy egy kikapcsolódási lehetőséget jelent ebben a taposómalomban, mint ami az egészségügy. Volt, hogy csak kimentem a lesre, egyszerűen csak pihentem, nézelődtem a távcsővel, közben jöttek a vadak. Amikor hazamentem, akkor jutott eszembe, hogy elfelejtettem betölteni a puskát. Csak az erdőt hallgattam.

– Kézenfekvő volt, hogy a vadászat mellé társul a koronglövészet is?

– Senki sem születik puskával a kezében, és úgy gondoltam, hogy nem a vadakon kell gyakorolni. Jött egy lehetőség, Békéscsabán, a repülőtérnél kezdtük el a koronglövészetet barátokkal. Egyre több versenyre kerültem el, végigjártuk, végiglőttük a kontinenst. Évek óta a vármegyei vadászkamara sportlövő bizottságának elnöke vagyok, felfuttattuk itt is ezeket a versenyeket. Ahogy a vadászat, úgy a koronglövészet révén is olyan barátságok köttetek, amelyek mai napig tartanak, és olyan olyan helyekre jutottam el, ahova másként nem lett volna lehetőségem.

– Kapott Sarkad Város Sportjáért, Sarkad Város Egészségügyéért díjat korábban, most pedig Sarkadért kitüntetést. Melyiket tartja a legnagyobb becsben?

– 2000-ben, amikor kaptam a Sarkad Város Sportjáért díjat, nagyon ment a koronglövészet, az egészségügyi dolgozók világbajnokságán három arany- és egy ezüstérmet szereztem. 2010-ben, amikor immár 12 éve koptattam a rendelő székét, illetve egy betöltetlen körzetet szintén vittem, jött a Sarkad Város Egészségügyéért elismerés. Szerintem most azt díjazták, amit összességében tettem eddig Sarkadért, azt, hogy 20 éven civil szervezetet is vezettem, hogy két évtizeden át a választási bizottság elnöke ugyancsak én voltam. Mindegyik díjra büszke vagyok, mindegyikre másért.

Öt éve címzetes főorvos

Az 56 éves dr. Szabó Zoltán háziorvosi praxisa szintén számos elismerést, nívódíjat, miniszteri dicséretet kapott az elmúlt 25 évben. Elmondta, 2007-ben nyílt lehetőség arra, hogy oktatókörzetté minősítsék a praxisát, így évente három-négy kolléga fordul meg a rendelőben, akiket igyekszik olyan útravalóval ellátni, hogy lássák, mi az, amit az alapellátásban, egy körzetben meg lehet és meg kell csinálni. A 20 év alapellátásban eltöltött szolgálatért, valamint az oktatómunkáért 2018-ban a Szegedi Tudományegyetem rektorától címzetes főorvosi kinevezést kapott. A szakember kiemelte, hogy erre a címre legalább olyan büszke, mint a sarkadi kitüntetésekre.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában