Fórum

2023.09.28. 20:11

Jó képet mutat a fácán- és mezei nyúlállomány Békés vármegyében – galériával

Helyi témák és aktualitások kerültek szóba azon a fórumon, amelyet csütörtökön Békéscsabán, a Békés Megyei Kormányhivatal épületében szervezett a Nimród vadászújság, együttműködve az Országos Magyar Vadászkamara területi szervezetével. Mint elhangzott, Békés vármegyében jó képet mutat a fácán-, a mezei nyúl- és az őzállomány, fontos viszont a ragadozókat, mint a rókát és az aranysakált alacsony szinten tartani.

Licska Balázs

Fotó: Kiss Zoltán

A kormányhivatal és a vadászkamara közötti együttműködési megállapodás eredményeként sok segítséget adnak egymásnak és kapnak is egymástól, nem jellemzőek a viták, a vadászati hatóság szót ért a hivatásos és a sportvadászokkal egyaránt – mondta dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja, aki szerint Békés vármegyében – például az agrárium, a vadgazdálkodás vagy a természet szépsége tekintetében – az Isten tenyerén vagyunk.

Idézte gróf Széchenyi Zsigmond szavait, miszerint „a vadászat vadűzés és erdőzúgás, de több erdőzúgás”, és kiemelte, hogy sosem ad esélyt a csalódásra, legyen szó akár hivatásról, akár szenvedélyről. Hangsúlyozta azt is: ahogy a vadászat, úgy a Nimród vadászújság is szól vadgazdálkodásról, természetvédelemről, turizmusról és gasztronómiáról.

Hrabovszki János, a vadászkamara Békés vármegyei elnöke megerősítette, hogy a vadászkamara és a vadászszövetség kiváló kapcsolatot ápol a kormányhivatallal. Elmondta, hogy Békés vármegyében háromezren vadásznak, és külön kategóriába sorolta az „igaz vadászokat” és a „puskás embereket”. Úgy véli, hogy a Nimród vadászújság óriási vívmánya az, hogy minden vadásznak térítésmentesen jár, és hogy így tájékozódhatnak belőle az aktualitásokról.

Farkas Csaba, a kormányhivatal osztályvezetője az apróvadak otthonának nevezte Békés vármegyét. 

Ismertette: országos szinten a fácánok negyedét itt helyezik ki, ötödét itt vadásszák le, a visszavadászási arány az elmúlt években folyamatosan nőtt. A mezei nyulakról hozzátette: az országos állomány ötöde a térségben található; emelkedett a lövés aránya a befogáshoz képest. Beszélt a fogoly- és a réceállományról is; az apróvadak predátorai kapcsán azt mondta, hogy alacsony szinten kell tartani a kártevőket: nem csak rókákat ejtenek el, az aranysakálok tekintetében tíz év alatt negyvenszeresére nőtt az elejtések száma.

A fácán- és a mezei nyúlállomány az elmúlt évek átlagához képest jó képet mutat – összegezte Farkas Csaba. Az osztályvezető viszont felhívta a figyelmet, hogy fontos mérsékletességet tartani. 

Szólt az őzekről, mint a legkisebb nagyvadakról is, hogy az elmúlt harminc évben kétszeresére emelkedett az állomány, viszont a hasznosítás is nőtt. Amíg korábban az országos állomány 8,2 százaléka volt a térségben, addig mostanra ez az arány 10 százalék fölé gyarapodott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában