Ismét jól kifőzték a töltött káposztát

2023.09.17. 06:35

Remek ízek és kiváló hangulat jellemezte a berényi fesztivált

Harminckét csapat és sok száz érdeklődő résztvételével rendezték meg a XII. Mezőberényi Töltött Káposzta Fesztivált szombaton a helyi ligetben. A kiváló ízek mellett számos program és érdekesség is várta a látogatókat az eseményen.

Papp Gábor

Fotó: Für Henrik

Gasztronómiai hagyományaink megőrzése mellett a fesztivál egyik fő küldetése, hogy a programra a kis közösségek összejönnek, építik saját magukat, más csapatokkal új kapcsolatokat alakítanak ki. Ez pedig azért is jó, mert egy csomó mindenről nem tudnak az emberek, így a rendezvény arra is lehetőséget ad, hogy a résztvevők megismerkedjenek mások munkájával – nyilatkozta hírportálunknak Siklósi István. Mezőberény polgármestere elmondta, az eseményen harminckét csapat készítette el saját töltött káposztáját, csapatonként átlagosan minimum 15-20-an jöttek el a rendezvényre, de nagyon sokan látogattak ki a ligetbe, hogy megkóstolják a finomságot, vagy bekapcsolódjanak a programokba. 

– Összességében a rendezvény egészét tekintve mintegy 1500-an fordultak meg az eseménynek helyet adó ligetben – tette hozzá a polgármester. Mint kifejtette, más településekről is érkeztek a fesztiválra, például a vajdasági Csantavérről, Erdélyből, a német nemzetiségi önkormányzat hívására Gyönkről, míg a helyi szlovákok invitálására Szentendréről, Egyházasdengelegről, Vanyarcról, valamint Gútáról is. 

A polgármester kitért arra, idén újdonságként, kimondottan a fiatalok kérésére rockabilly koncertet is rendeztek az esti órákban.

Siklósi István a megnyitón arról is szólt, hogy a rendezvény elindítója, a Baráti Egylet Mezőberényért Egyesület átadta az önkormányzatnak, illetve a szervezésben eddig is oroszlánrészt vállaló Orlai háznak a rendezés jogát.

Az idén 130 éves mezőberényi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke Debreczeni Gábor elmondta, ismét csantavéri tűzoltó barátaikkal közösen főztek, illetve ezúttal hentesek is érkeztek a vajdasági településről. Mint kiemelte, a hagyományos berényi, illetve a csantavéri füstölt hússal készülő töltött káposztát is elkészítették. Az elnök szólt arról, hogy kölcsönösen nagyon gyakran vesznek részt egymás, illetve a másik település rendezvényein. 

A szentendrei szlovákok 18 tagú csapattal érkeztek Mezőberénybe. Egyik vezetőjük, Vanyák Gáborné elmondta, harmadik alkalommal vettek részt a fesztiválon és két éve a második helyen végeztek.

– Nagyon jó kapcsolat fűz a mezőberényi szlovákokhoz, nemrég ők jártak nálunk, most pedig mi keltünk útra – tette hozzá. Ahogy elárulta, összesen három napra érkeztek, első nap ellátogattak a szabadkígyósi kastélyhoz, szombaton felkeresték a polgármesteri hivatalt, majd jött a fesztivál, vasárnap pedig a Körös és a belváros szerepel a programjukban.

Remekül főztek a németek 

A főzőverseny első helyét a Mezőberényi Német Nemzetiségi Önkormányzat érdemelte ki, második helyen a szlovák nemzetiségi önkormányzat, harmadik helyen pedig a polgármesteri hivatal végzett a szakmai zsűri döntése értelmében. Különdíjat kapott a Nagycsaládosok Mezőberényi Egyesülete.

A dekorációs verseny első helyét az erdélyi, kápolnásfalui Csillagösvény Panzió érdemelte ki. A szlovák nemzetiségi önkormányzat itt is második lett, míg a harmadik az Alföld Turista Egyesület. A Nyald meg a kanalam! – Hagyományteremtés csapat különdíjat kapott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában