Átadó

2023.09.20. 16:17

Huszonötezer vágósertés kerül ki a békéscsabai telepről egy év alatt

Átadták szerdán Békéscsabán a NAGISZ Csoporthoz tartozó HAGE Zrt. sertéstelepét, több mint 14 ezer négyzetméteren többek között négy épületet építettek. A beruházás 5,9 milliárd forintból valósult meg a Vidékfejlesztési Program keretében. Békéscsabán évente nagyjából 25 ezer vágósertést állítanak majd elő, átlagosan 115 kilogrammos élősúlyban. Az egész cégcsoport tenyészkoca-állománya 13 ezerre tehető, évente 300 ezer vágósertést értékesítenek.

Licska Balázs

Benedek Fülöp felügyelő-bizottsági elnök, Bodrogi Ferenc, Papp Zsolt György, Herczeg Tamás, Kovács Herman, Nagy Ferenc, Békéscsaba alpolgármestere, Lapos László sertéságazat-vezető és Pecze László adta át a beruházást

Fotó: Für Henrik

Kovács Herman, a NAGISZ Zrt. vezérigazgatója elmondta: a 2000-es évek elején került a békéscsabai telep a cégcsoport tulajdonába. Kitartottak mellette, főleg a munkatársak elkötelezett hozzáállása és szakmai hozzáértése miatt. Szólt arról, hogy az elmúlt időszakban milyen kihívásokon ment keresztül az állattenyésztés a koronavírus-járványtól az energiaválságon át az inflációig. A sertéstenyésztés jelenleg kedvező képet mutat, pozitív irányba fordultak a negatív tendenciák.

Hangsúlyozta, hogy a békéscsabai fejlesztés fontos mérföldkövet jelent a cégcsoport életében, és hogy egy beruházási folyamat egyik állomása, amelyről 2020 végén, 2021 elején született döntés. Lényeges feladatnak nevezte a jövőre nézve, hogy a profitot hasznosan költsék el, illetve, hogy tartalékot képezzenek, hiszen a mezőgazdaság igen törékeny. Egyetértett azzal a kormányzati szándékkal, hogy az önellátást és a hatékonyságot erősíteni szükséges.

Pecze László, a NAGISZ Zrt. termelési igazgatója elmondta: Békéscsabán egy 750 tenyészkoca tartására alkalmas telepet építettek. Egy ilyen fejlesztéshez szükség van a tulajdonosi szándék és a forrás mellett megfelelő csapatra is. Most egy összetett beruházási program felénél tartanak, az elmúlt években 20 milliárd forintot költöttek sertéstelepekre. Fontos, hogy ezek megfelelő műszaki háttérrel rendelkezzenek, ugyanakkor kiemelte, hogy a szakmai háttérnek is rendben kell lennie.

Hozzátette, hogy a békéscsabai beruházás is illeszkedik az agrárpolitikai célokhoz, hiszen javul a versenyképesség, keresik az összhangot a környezetvédelemmel, ugyanis mérséklik a károsanyag-kibocsátást és az energiafelhasználást. Hangsúlyozta, hogy az állatjólét területén szintén előremutató megoldásokat alkalmaznak.

Az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára az európai uniós Közös Agrárpolitika kapcsán hangsúlyozta, hogy Magyarország a társfinanszírozás mértékét 80 százalékra növelte, ami azt jelenti, hogy 100 forint támogatásból 80 forint nemzeti forrás, 20 pedig európai uniós. Papp Zsolt György kiemelte azt is, hogy felmérték a fejlesztési igényeket, a célok közé került a versenyképesség, a hatékonyság erősítése, a hozzáadott érték növelése, az energiasemlegesség és a megújuló energiák használata.

Aláhúzta, miszerint a családi gazdaságok és az őstermelők mellett lehetőséget biztosítanak a nagyberuházásoknak is. Az állattenyésztés területén 750 pályázat vonatkozásában 430 milliárd forint támogatást biztosítottak az elmúlt másfél évben. Ha ehhez hozzájön a családi gazdaságok számára nyújtott segítség is, akkor összességében 500 milliárd forintról lehet beszélni. Sőt az önerővel együtt azt lehet mondani, hogy összességében 1000 milliárd forint került a hazai állattenyésztési ágazatba.

Papp Zsolt György helyettes államtitkár szerint több kihívásra kell egyszerre megoldást találni. Erősíteni kell a helyben való feldolgozást, hogy megvalósulhasson a termőföldtől az asztalig elv. Hangsúlyozta azt is, miszerint hosszú távú stratégiákra van szükség, és elmondta, hogy 2027-ig a Közös Agrárpolitika révén 5500 milliárd forint támogatás áramlik a mezőgazdaságba.

Világszínvonalú létesítmény

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, hogy a békéscsabai telep komoly múltra tekint vissza, és hogy most egy olyan beruházás valósult meg, amely minden Békés vármegyei számára fontos, hiszen világszínvonalú létesítmény épült. Szólt arról is, hogy Békés vármegye kiváló adottságokkal rendelkezik, és hogy az ország éléstáraként szolgál.

A kivitelező Bodrogi Bau Kft. ügyvezető igazgatója, Bodrogi Ferenc úgy értékelt, hogy Magyarország, de az egész kontinens legmodernebb sertéstelepét adhatták át. Kihívást jelentett, de határidőre és a tervezett költségkereteken belül megvalósult a beruházás. Volt olyan, hogy egy időben öt toronydaru és három mobildaru, valamint rengeteg gép dolgozott.

Az építkezésben 250-en vettek részt – volt, hogy hétvégén, ünnepnapokon is folyt a munka –, és összességében 8500 köbmétert betont, 1200 tonna acélt, 18 ezer négyzetméter trapézlemezt, 15 ezer négyzetméter szendvicspanelt használtak fel, 500-nál is több nyílászárót építettek be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában