Pilóta nélküli légijárművek

2023.09.15. 15:31

Drónpilóták lehetünk: képzést indít egy orosházi alapítvány

A pilóta nélküli légijárművekre, ismertebb nevükön a drónokra és azok használatára vonatkozó szabályokat Magyarországon 2021. február 10-től kell alkalmazni. Ennek értelmében a távpilótának – vagy ismertebb néven a drónpilótának, drónosnak – minden esetben kötelező az A1/A3 alkategóriának megfelelő vizsga teljesítése. Az online vizsga sikeres letételét követően úgynevezett kompetencia tanúsítványt állítanak ki számukra, ezzel igazolhatják képesítésüket. Az orosházi Németh Imre Alapítvány jóvoltából, akár már szeptembertől belevághatunk a képzésbe.

Beol.hu

Egyre több célra használnak drónokat.

Fotó: MW-ill

Az orosházi Németh Imre Alapítvány ebben az évben is megrendezi a drónpilótaképző tanfolyamát. Az idei évtől az alapítvány bővítette oktatási területét, így nem csak Orosházáról és Nagykamásról, hanem a környező vármegyék és azok településeiről is jelentkezhetnek az érdeklődők.

Az alapítvány 2001-ben nyert Invitech nagydíjat, amelyen egy DJI FLyCombo 2 drónt szereztek be. Majd 2022-ben nyertek újra InnoMax-díjat, amelynek során szintén egy DJI Mini2 drónt vásároltak.  Mészáros Melinda, a Németh Imre Alapítvány elnöke hírportálunknak kifejtette, az orosháziak körében már 2021-ben hirdettek drónpilótaképző tanfolyamot. Majd a következő évben bővülhetett a lista, így Orosháza mellett Nagykamaráson is fogadtak jelentkezőket.

Azonban mind a drón oktatás szerepe, mind a drónok utáni érdeklődés olyannyira felerősödött, hogy ma már nem helyhez kötött tanfolyamokat szerveznek, hanem az online térbe helyezett órákon tanítják az elméleti anyagokat.  Az elméleti oktatáshoz online linket küldenek, mellyel csatlakozni lehet az órákhoz.

– Az oktatás három alkalmat jelent, alkalmanként két óra elméleti oktatás, melyek hétköznapi napon 17:30-19:30 óra között zajlanak. Plusz egy negyedik alkalom, amikor a résztvevőkkel közösen egyeztetett helyszínen tartjuk majd meg a gyakorlati képzést, melynek időtartama három óra – ismertette Mészáros Melinda.

– Úgy állítottuk össze a tematikát, hogy ez alatt a három alkalom alatt a tanulók fejében kényelmesen „megérjen” az a féle tananyag, hogy most drónban gondolkodnak. Nem a föld felszínén, hanem a légkörben mozgó tárgyra és az ahhoz kapcsolódó dolgokra kell figyelni, úgy mint: emberi teljesítőképesség, törvények, biztosítás, légi közlekedés, repülő biztonság, légi korlátozás, légtérvédelem vagy éppen a magánélet védelme. Ezek mind a tananyag részeit képezik, tehát ezekben kell kicsit elmélyíteni az ismereteket – fejtette ki a képzés részleteit Mészáros Melinda.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában