Két halálos munkahelyi baleset történt idén eddig

2023.09.10. 12:32

Darázsfészekre lépett munkás, tetőfedő és szemétszállító is vesztette életét

Amíg 2020-ban három, addig 2021-ben és tavaly két-két halálos munkahelyi baleset történt Békés vármegyében. Idén eddig két eset végződött a munkavállaló halálával – közölték a Békés Vármegyei Kormányhivatalnál.

Licska Balázs

Évente nagyjából félezer munkahelyi baleset történik Békés vármegyében. Illusztráció: Shutterstock

Mint ahogy a BEOL.hu olvasói jelzést követően megírta, nemrég egy békéscsabai üzemben forróvizes aknába esett egy középkorú nő, akit súlyos, másodfokú égési sérülésekkel, mentőhelikopterrel szállítottak kórházba. Az eset után pár nappal életét vesztette. A rendőrség immár halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt nyomoz, és a munkavédelmi hatóság is vizsgálódik.

A 2020-ban történt három munkahelyi balesetből egy közúton történt; egy a feldolgozóiparban fordult elő; egy pedig egy állattartó telepen következett be. 2021-ben egy tetőfedő munkát végző segédmunkás, illetve egy hulladékrakodó munkás vesztette életét munkahelyi balesetben.

Tavaly az egyik esetben egy építőipari segédmunkás a munkaterületen darázsfészekre lépett. A megzavart rovarok rátámadtak és több helyen megcsípték. Emiatt anafilaxiás sokkot kapott és néhány percen belül a helyszínen elhunyt. A másik esetben egy fát döntő kőműves vesztette életét: nem rendelkezett megfelelő szakképesítéssel és egyéni védőfelszereléssel sem.

Egy kormányzati honlapra feltöltött tájékoztató szerint Békés vármegyében 2020-ban összesen 500, 2021-ben 493, 2022-ben pedig 559 munkahelyi baleset történt. Ugyanezekben az években országosan összesen 20 366, 21 591, valamint 21 273 eset fordult elő, ami azt jelenti, hogy Békés vármegyében adódott az összes munkahelyi baleset 2,2-2,6 százaléka.

Idén eddig Békés vármegyében 289, legalább négy munkanap keresőképtelenséget okozó, bejelentett munkahelyi baleset történt Békés vármegyében – közölték a kormányhivatalnál, hozzátéve, hogy ebből kettő végződött a munkavállaló halálával.

Hangsúlyozták: a kormányhivatal prioritásként kezeli a Békés vármegyei munkavállalók életének, egészségének és testi épségének védelmét, valamint elkötelezett a biztonságos munkahelyek, illetve a rendezett munkaügyi kapcsolatok elősegítése és a szabályok betartatása ügyében. A hatóság jogszerű és szakszerű ellenőrzései minden esetben a munkavállalók érdekeit, biztonságát szolgálják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában