Fejlesztés

2023.09.22. 13:27

Az új szőnyeggel teljessé vált a békési templomfelújítás

A közelmúltban megérkezett az új szőnyeg a békési református templomba, amivel gyakorlatilag befejeződött az egyházi épület felújítása. Az elmúlt időszak fejlesztéseiről Molnár Máté vezető lelkész, Gellén János, a Békési Református Egyházközség főgondnoka és Polgár Zoltán, presbiter, a Békési Református Egyházközség gazdasági bizottságának elnöke tartott sajtótájékoztatót pénteken reggel.

Papp Gábor

Gellén János, Molnár Máté és Polgár Zoltán

Fotó: Jenei Péter

Egy hosszú folyamat eredményeként lezárult a békési református templom felújítása – vezette be a pénteki sajtótájékoztatót Molnár Máté. A vezető református lelkipásztor elmondta, még elődje, Katona Gyula idejében kezdődött el a református templom teljes rekonstrukciója.

– A folyamat egy belső festéssel, tatarozással indult, majd a templomtornyot, a templomtestet újította fel a gyülekezet – fogalmazott. A nyílászárók cseréje pedig Katona Gyula nyugdíjba vonulását követően zárult le.

– Úgy gondoltuk, hogy a felújítást a templomszőnyeg cseréje koronázná meg – tette hozzá. – Az új szőnyeget egy romániai cég készítette el, amely egyebek mellett különböző felekezeti templomok szőnyegezésével is foglalkozik. A procedúra a háború árnyékában elég hosszúra nyúlt, még a cérnahiány is beleszólt a munkába. A közel 3 millió forintból beszerzett új szőnyeg nagysága több mint 300 négyzetméter és kimondottan a templomba tervezték. Emellett annak óvása érdekében úgynevezett szennyfogó szőnyeget is elhelyeztek a bejáratoknál.

– A templom kapcsán még egy simítás van hátra. Az ősz folyamán az épület két oldalára fasort telepítenek majd – fogalmazott. Molnár Máté szólt arról, hogy napelemek kerültek a gyülekezeti ház tetejére, illetve elkezdték a klimatizálást. A teljes egyházi struktúra fűtését gáz biztosítja, a napelemekkel azonban lépnek a megújuló energiák felhasználása irányában. Emellett nagy tervük, hogy a hivatali épületet is felújítsák, illetve átalakítsák. 

Az új szőnyeg több mint 300 négyzetméter és kimondottan a templomba tervezték. Fotó: Jenei Péter

Gellén János a folyamatos megújulás fontosságát emelte ki, amivel a fiatalokat is jobban megszólíthatják. A közelgő presbiterválasztás kapcsán hangsúlyozta, szolgálatnak tekintik a munkájukat. Polgár Zoltán elmondta, új református óvodájuk teljesen telt házas, négy csoportba száz gyermek jár. Kifejtette, a templom harmincöt nyílászáróját 15 millió forintból cserélték, illetve újították fel. Emellett öt faajtó rekonstrukciója is megvalósult.  Jelenleg is zajlik a békési református kollégium felújítása, illetve új szárnyának építése. 

A gazdasági bizottság elnöke hozzátette, pályázatot adnak be a 150 éves orgona felújítására is: – Több fejlesztés készült el saját forrásból, ilyen az új szőnyeg beszerzése, illetve a napelemek telepítése, és ilyen lesz a fásítás is – hangsúlyozta Polgár Zoltán. – Az új fák ültetésével teljesen lezárul a templom rekonstrukciója. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában