Békéscsaba

2023.09.13. 17:16

A Szentendrei Skanzenbe látogat a csabai kulturális intézmények krémje

Hagyományaink vendégségben címmel tartott sajtótájékoztatót a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör. A beszámoló aktualitása az volt, hogy Békéscsaba is bemutatkozik azon az országos rendezvényen, melyet szeptember 16-án tartanak a szentendrei skanzenben. A részletekről Ferencz Rezső újságíró, a kör alelnöke és sajtófőnöke, illetve Mácsai Sándor, a szervezet elnöke tájékoztatott.

Gyemendi Réka

Varga Tamás alpolgármester (balról), Mácsai Sándor, a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör elnöke és Juhász Zoltán a Békés Megyei Könyvtár igazgatója

Fotó: Für Henrik

Elhangzott, az egyesület májusban kapott meghívást a a Magyarországi Tájházak Központi Igazgatóságától, hogy a kezdeményezésünkre megmentett Molnárház is legyen vendége, szereplője a „Malom évének” nyilvánított 2023-as esztendő kiemelkedő rendezvénynek. Kiderült, az elképzelést támogatta a város kulturális vezetése, illetve Varga Tamás alpolgármester javaslatára Szarvas Péter városvezető is az ügy mellé állt.

Az egyesület ezért egy olyan komplex programot állított össze, melyben a város kulturális intézményeivel összefogva jelennek meg egy Békéscsabát népszerűsítő színvonalas összeállítással az eseményen. Partnerük ebben a Békés Megyei Könyvtár, a Meseház, a Békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum, a Német Nemzetiségi Önkormányzat, illetve a békéscsabai szlovák közösségek képviselői mellett a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatósága is.

Szeptember 16-án, a Szentendrei Skanzen eseményére körülbelül 19 résztvevő látogat el, ahol mindannyian kapnak egy portát, standot, melyet be kell rendezniük és ott egy egész napos műsort kell adniuk. A csabai delegáció – az említett kulturális intézmények vezetői, munkatársai – ahogy Mácsai Sándor fogalmazott, egy rendkívül erős, körülbelül tizenegy féle produkcióból álló, felejthetetlen programmal készül.

– A programot citerazenészek indítják, majd kezdődik a malomparádé. A múltat megidézve lesznek hagyományos kézműves és népi játékok, a jelenre és a jövőre fókuszálva pedig a Szürke ló esete című robotizált malommesét adják elő a könyvtár jóvoltából. Majd megérkezik az Ókörös Trió a német nemzetiségi önkormányzat részéről, ezalatt pedig kezdetét veszi a egész rendezvényen egyedülállónak számító Malom szimultán is a békéscsabaiak standjánál. Az pedig, aki a standhoz látogat, még kolbászt is kóstolhat – emelt ki néhányat a programok közül Mácsai Sándor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában