Békés vármegye

2023.08.04. 19:01

Ne ijedjen meg, ha ilyen pókot lát: félelmetesnek tűnik, de ártalmatlan!

A Körös-Maros Nemzeti Park tájain gyakran találkozhatunk cselőpókokkal, melyek méretük miatt félelmetesnek tűnhetnek ugyan, de csípésük nem jelent különösebb veszélyt.

Beol.hu

Ez a pókfaj Ázsia keleti részétől egészen Ausztria vonaláig megtalálható. A nagy kiterjedésű legelők, gyepek, sztyeppék talajlakója.

Fotó: Boldog Gusztáv/KMNP

Mint a nemzeti park oldalán fogalmaztak, a Magyarországon előforduló farkaspókok közül a cselőpókok, azon belül is a szongáriai cselőpókok a legnagyobb termetűek. Ez a pókfaj Ázsia keleti részétől egészen Ausztria vonaláig megtalálható. A nagy kiterjedésű legelők, gyepek, sztyeppék talajlakója. A többi póktól eltérően nem sző hálót a zsákmány befogásához. Az ő módszerei mások: a talajba 20-40 centiméter mély üreget váj, abban meghúzódva várja a napnyugtát, amikor is a kis barlang szájában, lesben állva várja a rovartáplálékot.

Földalatti barlangját selyemszálakkal beszövi, hogy komfortosabb legyen számára. Ezt a puha anyagot azonban nem bölcsőként használja, ugyanis ivadékait folyamatosan, a torán hordozza magával.  

Csáprágói jelentős méretűek, melyek a táplálék megbénítását és felvételét szolgálják. Ezekkel a csáprágókkal képes átfúrni az emberi bőrt is, s bejuttatni a méreganyagát. Az emberre ez a méreg nem kifejezetten veszélyes, ugyanakkor a termetes szongáriai cselőpók külsőre hasonlít a madárpókra, ezért ijesztő lehet.

A lakott területek közelében egy másik cselőpók faj, a pokoli cselőpók is előfordul. Ennek a csípése általában fájdalmasabb, mint a szongáriai cselőpóké, s a nyoma is tovább megmarad, de nagyobb veszélyt ez sem jelent. A cselőpókok nem támadnak, csak akkor csípnek, ha kézbe vesszük, befogjuk őket. Általában csak alkonyatkor közlekednek, de szürkés, foltos, pettyezett külsejük ilyenkor is jól álcázza őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában