Ostrom

2023.08.30. 21:29

Lövésekkel tisztelegnek a várvédők emléke előtt Gyulán

Szeptember 2-án, szombaton lesz 457 esztendeje, hogy Kerecsényi László várkapitány a vízkészletek kimerülése, egy kitörő járvány és a felmentő sereg érkezésének reménye nélkül feladta a gyulai várat az azt ostromló oszmán seregnek.

Papp Gábor

20230702 Gyula Idén is díszlövésekkel emlékeztek a gyulai vár 1566-os ostromának védőire. Szabó Árpád, a Maróti Hagyományőrző Egyesület képviselője a lövések között pedig fegyverbemutatóval hozta még inkább testközelbe a történelmet. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap Képen: Szabó Árpád, a Maróti Hagyományőrző Egyesület képviselője

Fotó: Bencsik Ádám

A Pertev pasa vezette haderő akkor már 63 napja tartotta ostrom alatt az erődítményt. A szultán rokona 1566. július 2-án, mintegy tizenötszörös túlerővel vette körbe a gyulai várat. Amikor augusztus 18-án vagy 19-én a védők a ma is látható téglavárba szorultak vissza, Kerecsényi fegyverszünetet kért a pasától. Az erődítményt végül az oda beszorult, víz nélkül maradt és járvány tizedelte civil lakosság védelme érdekében adta fel.

A védők szeptember 2-án dél tájban kezdték meg a kivonulást. Gyulától egy mérföldre járhattak, amikor – a megállapodás ellenére – az oszmán katonaság a kivonulókra tört. Kerecsényit elfogták, Nándorfehérvárra hurcolták, majd hamarosan ki is végezték.

A szeptember 2-i történések, illetve a magyar végvári hadtörténet leghosszabb ostromának hősei előtti tisztelgésül ebben az évben is korhű fegyvermásolatokkal leadott lövések szólnak majd a gyulai várnál. Ezúttal is Szabó Árpád hagyományőr vállalkozik arra, hogy a vár nyitvatartásának ideje alatt, 10-18 óra között minden egész órakor emlékező lövéseket adjon le. A hagyományoknak megfelelően két lövés között idén is fegyverbemutatót tart a lovagteremben. Utóbbin várbelépővel tudnak részt venni az érdeklődők; a gyilokjáróról a rendezvénytér felé leadott lövéseket a váron kívül természetesen bárki láthatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában