Szakmai fórum

2023.08.31. 14:17

Gyomaendrőd adott otthont az országos agrárszakképzési tanévnyitó ünnepségnek - galériával

Nemzetbiztonsági szempontból kiemelt ágazattá vált az agrárium – mondta az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese, Farkas Sándor az agrárszakképzés – szakmai fórummal egybekötött – országos tanévnyitó ünnepségén, amelynek csütörtökön Gyomaendrőd, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium adott otthont.

Licska Balázs

Békés vármegye főispánja, dr. Takács Árpád és az Agrárminisztérium miniszterhelyettese, Farkas Sándor a gyomaendrődi tanévnyitón

Fotó: Lehoczky Péter

– Ami nem változik, hogy az élelmiszer a megélhetés alapja. A diákok pedig arra vállalkoznak, hogy magas minőségű alapanyagból magas minőségű élelmiszert tegyenek az asztalra – mondta Farkas Sándor. Az agrárszakma számtalan lehetőséget tartogat, és bár az alapot el lehet sajátítani, a tudást folyamatosan bővíteni, frissíteni kell, hiszen minden nap új helyzetet hoz, és – mint kiemelte – pont ettől nagyszerű.

Az élelmiszeripar folyamatos változáson megy keresztül, lépést kell tartani a technológiai fejlődéssel, ezért újították meg a szakképzést is. A miniszterhelyettes hangsúlyozta: a duális képzési rendszer lehetőséget biztosít arra, hogy a diákok valós gazdasági környezetben tegyenek szert a szükséges gyakorlati tudásra. A magyar szakképzés egyszerre biztosít versenyképes tudást, jó elméleti alapokat és megfelelő gyakorlatokat, ami kiváló ajánlólevél a munka világában. 

– Jó irányba visz az út – húzta alá Farkas Sándor. Folyamatosan nő a szakképzésben tanulók száma, javulnak a tanulmányi eredmények. Mint fogalmazott, magyar szaktudással, szervezőképességgel és akarattal képesek vagyunk olyan országot építeni, ahol jó élni, dolgozni, családot alapítani és gyermekeket nevelni. 

– Legyenek bármilyenek is az étkezési szokások, a jó minőségű, egészséges élelmiszer elengedhetetlen része az életünknek. Ezért nemzetbiztonsági szempontból kiemelt ágazattá vált az agrárium – folytatta az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára.

Szólt arról is, hogy a gyomaendrődi Bethlen Gábor középiskola az Alföldi Agrárszakképzési Centrum legnagyobb intézménye, és ahogy a szlogen is jelzi, több mint egy intézmény: iskola a vidék jövőjéért.

– A vidék Magyarországa nélkül nincs Magyarország, ezért a polgári kormány értékként tekint a vidékre, fejlesztések fókuszában is a vidék áll. A szakképzett munkaerő az egyik alapja a vidék erejének. A jó munkaerő megfelelő megélhetést biztosít, elősegíti a vidéken élők helyben maradását.

Szerinte a járvány és a háború megmutatta, hogy mekkora szükség van a magyar gazdák munkájára és a magyar élelmiszeriparra. Ezért nemzetbiztonsági kérdés az agrárium fejlesztése, amelyhez elengedhetetlen a jól képzett munkaerő – ami miatt a diákokon múlik a magyar vidék jövője.

Békés vármegye főispánja, dr. Takács Árpád kiemelte, hogy a kormány elismeri a kenyérgabonát adó gazdák, a vidék munkáját. A Békés Vármegyei Kormányhivatal stratégiai partnere a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ (Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége), és az együttműködés keretében a való élet valós kihívásaira keresik a választ.

A gazdálkodók számát és a termőföld nagyságát tekintve az országos élmezőnyben helyezkedik el Békés vármegye, és itt nyújtották be a legtöbb, 14 ezer egységes kérelmet a gazdák, és itt fizették ki számukra a legtöbb pénzt, 62 milliárd forintot.

Mint fogalmazott, az agrárium és a szakképzés kihívás előtt áll. Szakmák tűntek el és újabbak jöttek, a világ változásához pedig alkalmazkodni kell. Ezért szerinte az alkalmazkodás képességét, a kreatív és innovatív tudás iránti igényt kell megadni a diákoknak.

Nőtt a beiratkozók száma

Davidovics László, a Bethlen Gábor középiskola igazgatója hangsúlyozta, hogy az agrárium stratégiai jelentőségű, és ebben prioritást élvez a szakképzés, hiszen olyan szakemberekre van szükség, akik korszerű technológiai ismeretekkel rendelkeznek. A gyomaendrődi intézményben 587-en kezdik meg a tanévet, közülük 295-en új beiratkozók, ami szerinte azt jelzi, hogy a középiskola komoly vonzerővel bír.

Az Alföldi Agrárszakképzési Centrum (AASZC) főigazgatója, dr. Horváth József is aláhúzta: egyre népszerűbb az agrárpálya, nő a beiratkozók száma, az AASZC-be 50 százalékkal többen iratkoztak be, mint korábban.

Toldi Balázs, Gyomaendrőd polgármestere azt mondta: azt szeretné, ha a Bethlen egy olyan iskola lenne, ahol napról napra mindenki – diák, tanár és iskolai dolgozó is – többé válik. Kiemelte, hogy az iskola közösséget jelent, ahol az a cél – és egyben a legnehezebb, de legszebb és legérdekesebb feladat is –, hogy a diákok jobban értsék a világot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában