Utazás

2023.07.17. 15:37

Tanulmányúton járta be az Őrségi Nemzeti Park tájait a győztes kócsagőr

Az Őrségi Nemzeti Park tájaival ismerkedhetett meg a napokban Nemes Hajnalka, az Ifjú Kócsagőr Program országos döntőjének tavalyi győztese, és felkészítő mentora, Szegedi Fruzsina, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetője – adta hírül a napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság.

Vásári Erzsébet

Kenutúrát tettek a Rábán.

Fotó: Szegedi F

Ismertették, az Ifjú Kócsagőr Program szabályainak megfelelően azok a versenyzők, akik az országos döntőbe bejutnak, választhatnak egy hazai nemzeti parkot, ahová szeretnének mentorukkal együtt ellátogatni. Nemes Hajnalka az Őrségi Nemzeti Park mellett döntött, így kerülhetett sor a mostani utazásra.

A tanulmányút első állomása Őriszentpéter volt, ahol először az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság központjába látogattak el, majd elfoglalták szállásukat a közeli Keserűszeren. Ez a kutatószállás védett területen, egy erdő szélén fekszik, ahol a csendet csak a madarak éneke és a tücskök ciripelése töri meg. Mindjárt az első napon ellátogattak a Vendvidékre, ahol Szabó Imre természetvédelmi őr kíséretével járhatták be az érintetlen erdőket, ismerhették meg a védett növénytani és állattani értékeket. Ellátogattak az osztrák-szlovén-magyar hármas határhoz is, megnézték Magyarország legnyugatibb települését, Felsőszölnököt.  

A második napon az igazgatóság központjában Szekeres Zsófia természetvédelmi őr fogadta őket. Vele együtt kenutúrára indultak a Rába folyón. A védett szakaszon felfelé evezve izgalmakban sem volt hiány, mivel a folyó itt igen gyors folyású. Közben szakvezetőjüktől sok mindent megtudhattak a térség tájképi, növénytani és állattani értékeiről. A kenutúra után Szőcére látogattak, ahol megtekintettek egy láprétet. Mint megtudták, a talajviszonyok miatt itt kézzel kaszálnak a természetvédelmi őrök. Közben sok védett növénnyel ismerkedhettek meg és szép fotókat készítettek.

Csütörtökön Kőszegre utaztak, ott megnézték a Chernel-kertet, a látogatóközpontot és a madármentő állomást is, ahol sérült madarakat, elhagyott fiókákat gondoznak. Ezeken a helyszíneken Menezdorf János, az ŐNPI munkatársa vezette körbe a csapatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában