17. szezon

2023.07.01. 12:08

Minden turnusban lesz elsősegélynyújtó Békésből a Vöröskereszt balatoni akciójában

Tizenhetedik szezonját kezdte meg a napokban a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat, melynek mind a 8 turnusában lesznek Békés vármegyei önkéntesek.

Nyemcsok László

Forrás: Shutterstock

Szász Szabolcs, a Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Technikum (Vízmű) diákja már a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat (BÉSZ) tagjaként a magyar tengernél tevékenykedik önkéntesként. Bár ahogy mondta, a legjobb az lenne, ha minél kevesebb dolga akadna. Tóth Zoltánné, a Vöröskereszt Békés vármegyei igazgatója kiemelte, mind a nyolc turnusban lesz önkéntes Békésből a Balatonon.

– Tizenhetedik szezonját kezdte meg a BÉSZ a minap – emelte ki Tóth Zoltánné. – A térítésmentes elsősegély-ügyelet idén 12 Balaton-parti település 19 fürdőhelyén elérhető a Magyar Vöröskereszt önkénteseinek jóvoltából. A szolgálat hiánypótló jellegét mutatja, hogy a 2007-es elindítása óta több mint ötvenezer alkalommal látott el kisebb-nagyobb sérüléseket, és nélküle évente 1500-nál is több végzetes kimenetelű eset történhetett volna.

Az igazgató kitért arra, az 1921-ben létrejött Magyar Ifjúsági Vöröskereszt fontos feladata a fiatalok bevonása az elsősegélynyújtási feladatokba, valamint az egészségnevelés, Békésben is. Ennek a célnak felel meg a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat, melyet szezononként több száz képzett, ifjú vöröskeresztes önkéntes lát el. Feladatuk kettős: a vízben és a Balaton partján keletkező kisebb sérülések azonnali ellátása mellett komoly sebesülések esetén is helyt kell állniuk. Ilyenkor kötelességük a sérültek állapotának stabilizálása, a mentők kihívása, és szükség esetén az újraélesztés megkezdése.

– Évente három-négyezer alkalommal kell segítséget nyújtania az önkénteseinknek, idén is ekkora esetszámra számítunk – hangsúlyozta Kormos Ádám, a Magyar Vöröskereszt ifjúsági szakmai vezetője. – Az eltelt évek alatt nyolcszor helyszíni életmentés is történt. Minden eshetőségre felkészültünk, de bízunk benne, hogy idén komoly sérülések nélkül zárhatjuk a szezont. A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat augusztus 20-áig nyújt segítséget a magyar tenger körül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában