Gyula

2023.07.03. 17:16

Cukorbeteg gyermekek számára szerveztek tábort - galériával

Ismét megszervezte hagyományos, ottalvós Diabétesz Erzsébet Táborát Gyulán a szabadkígyósi székhelyű Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért.

Papp Gábor

Fotó: Bencsik Ádám

Kosznáné dr. Pule Ilona elnök hírportálunknak elmondta, nagyon fontosnak tartják, hogy a cukorbeteg gyermekek számára is biztosítsák a kikapcsolódás, a nyári táborozás lehetőségét, ami idén is az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány támogatásával valósult meg. Kiemelte, a diabétesz szakmai felügyeletét a dr. H. Nagy Katalin phD. gyermekdiabetológusból, dr. Viberál Zsuzsanna gyermekkardiológusból, Szabó Edit diabetológiai edukátorból, Molnár Anett diabetológiai szakápolóból álló egészségügyi csapat a nap 24 órájában biztosította. A Hétpettyes Szülői Mentorhálózat tagjai segítségnyújtásukkal mindent megtettek azért, hogy az önfeledt táborozás keretei zökkenőmentesek legyenek.

A helyszín a gyulai Nicolae Balcescu Román Gimnázium volt, ahol a tágas, árnyas udvar, a fedett terasz, a futball- és kosárlabda pályák optimális helyet biztosítottak a kikapcsolódáshoz. A tábor kiemelt célja volt a diabétesz-edukáció, de emellett a gyerekek betekinthettek az elsősegély-nyújtási ismeretekbe, dentálhigiénés szakember látta el őket fogápolási tanácsokkal. A fiatalok cukrászmester közreműködésével egészséges desszertet készíthettek, ezáltal a szénhidrát számolás ismereteit is átismételték.

Dr. Viberál Zsuzsanna gyermekkardiológiai szűrést végzett a résztvevők körében, ami az EKG-t, az ultrahangot és a szakorvosi kiértékelést egyaránt tartalmazta. Kiemelendő, hogy a gyerekek nagyon nyitottak voltak a téma iránt. A vizsgálatok során számtalan kérdésükre kaptak választ a szakembertől – közvetlenül és kötetlenül; vizuálisan is szemléltetve az elhangzó információkat. 

A programok között szerepelt az egész napos kirándulás Szolnokra a Repülőmúzeumba, majd tiszai motorcsónak és sárkányhajó túrán vehettek részt a táborozók. Minden napra jutott élmény: gokartozhattak, strandolhattak, élményfestésen próbálhatták ki kreativitásukat a gyermekek, a Gyulai Óriáskeréken ülve pedig megcsodálhatták a környék festői panorámáját is.  

A tábor teljes időtartama alatt terápiás kutya társaságát élvezhették a résztvevők. A diabéteszes gyermekek hű társa, Berci kutya mindig kész volt egy jó mókára vagy éppen futkározásra.

– Igazi közösségformáló élményt jelentett a mögöttünk hagyott egy hét – emelte ki az elnök. – Barátságok születtek, az első táborozók valószínűleg sokáig nem felejtik el ezeket a napokat. Ahogy azok sem, akik életükben először adták be magunknak az inzulint, de a régi táborozók is vidáman idézik majd fel az itt szerzett élményeket. Ismét jól sikerült táboron vagyunk túl.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában