Termőföld

2023.07.22. 08:43

2,5 millió forinttal Békésben volt a legmagasabb a szántók hektáronkénti ára

Tavaly a korábbi évek áremelkedését meghaladó mértékben, majdnem 10 százalékkal drágult a termőföld Magyarországon – közölte az MTI-vel az MBH Bank.

Nyemcsok László

Fotó: Laczkó Izabella

Ezen belül a szántók hektáronkénti ára Békésben, Hajdú-Biharban és Tolnában volt a legmagasabb, mintegy 2,5 millió forinttal, Hajdúszoboszló és Hajdúböszörmény térségében a hárommillió forintot is elérhette.

A szántók ára ugyanakkor összességében átlag alatt, és az éves inflációtól is elmaradva, 7,4 százalékkal emelkedett, egy hektár átlagosan 1,94 millió forintot ért. A drágulás mértéke 18 százalékkal Észak-Magyarországon volt a legjelentősebb.

A művelési ágak közül az erdők és fásított területek áremelkedése 11,1 százalékot tett ki a múlt évben. A gyepek, rétek, legelők 10,6 százalékkal, a gyümölcsösök 9,2 százalékkal, a szőlők 8,4 százalékkal drágultak. A legtöbbet a gyümölcsösökért kellett fizetni, hektáronként átlagosan 2,21 millió forintot. A szőlők hektárja 2,05 millió forintot tett ki, míg a gyepek, rétek és legelők hektáronként 1,28 millió forintba, az erdők és fásított területek 1,24 millió forintba kerültek.

A közlemény szerint a termőföldárak az utóbbi években jelentősen nőttek, és amíg fenntartható termelést folytatnak rajtuk, meg is őrzik az értéküket. Hozzátették, idén az állami földértékesítési program jelentősen növeli a forgalmat. Június 22. és július 14. között 12 ezer hektár, összességében több tízmilliárd forint értékű területet bocsátottak aukcióra, később még további 10 ezer hektárt árvereznek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában