Pockokat zsákmányoltak

2023.06.11. 06:30

Ilyet nem lát mindennap: több száz madár táplálkozott egyszerre Cserebökénynél

Május végén a Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén egy lucernatarlón több száz madár táplálkozott egyszerre. Pockokat zsákmányoltak a frissen lekaszált területen. A nem mindennapi látványt a nemzeti park munkatársai meg is örökítették.

Gyemendi Réka

Meglepő volt a közel félszáz fehér gólya jelenléte is, akik a tarló szélén, egy csoportban álltak, ezután szétszóródva, laza vonalban kutattak táplálék után.

Fotó: Őze Péter/KMNP

Ahogy a nemzeti park ismerteti, a 60 hektáros táblán szenázsnak takarították be a lucernát. Ezután megjelentek a madarak: a frissen kaszált tarlón 192 nagy kócsagot, 8 vörös gémet, 47 fehér gólyát, 7 barna kányát, 14 barna rétihéját, 18 egerészölyvet, 2 békászó sast, 6 fiatal parlagi sast, 18 vörös vércsét, 6 kék vércsét és 250 vetési varjút figyeltek meg. A madarak többnyire mezei pockokra vadásztak.

A nagy kócsagok és vörös gémek a közeli gémtelepről érkeztek. A fiatal barna kányák és a békászó sasok nem költöttek a térségben. Folyóink árterületén fészkel néhány kánya, azonban egyszerre hét példány megjelenése ritkaságnak számít. A békászó sas csak táplálékban gazdagabb években, elsősorban a kaszálások időszakában fordul elő Cserebökény térségében.

Meglepő volt emellett a közel félszáz fehér gólya jelenléte is, akik a tarló szélén, egy csoportban álltak, ezután szétszóródva, laza vonalban kutattak táplálék után. Egy-egy mezei pockot ötször-hatszor is elkaptak, azonban, mivel hiába tartották a csőrükkel, nem tudták elfogyasztani, végül elengedték a zsákmányt. 

Egy-egy mezei pockot ötször-hatszor is elkaptak, azonban, mivel hiába tartották a csőrükkel, nem tudták elfogyasztani. Fotó: Őze Péter/KMNP

Igaz, időnként sikerrel jártak, ilyenkor gyorsan eltűnt a pocok a csőrük mélyén. Látványos volt, ahogyan a gólyák a járatokba menekülő rágcsálók után kutattak a hosszú csőrükkel. Egészen mélyen lenyúltak, ilyenkor szinte a teljes csőrüket elnyelte a föld fogalmaznak cikkükben.

Legutóbb 2020 volt „pockos év”

Cserebökény térségében a legerősebb mezei pocok gradációt 2014-ben tapasztalták a Körös-Maros Nemzeti Park dolgozói. Ismertették,  akkor az enyhe tél és a száraz idő megfelelő körülményeket biztosított a szaporodásukhoz. Akkor a gyepeket és a vetéseket járatok sokasága hálózta be, ekkor a pockok sok mezőgazdasági kárt okoztak. Ahogy a rágcsálók szaporodtak, párhuzamosan nőtt az őket fogyasztó ragadozó madarak állománya is. A pocok gradációnak akkor a júliustól bekövetkező esős időszak vetett véget.

A következő pockos év a 2020-as volt, akkor az év végéig folyamatosan növekedett a járataik száma Cserebökényben. Az állomány végül a december-januári esőzések hatására összeomlott. A következő évben a szárazabb időjárás ellenére sem emelkedett a pockok száma, így ragadozó madárból is kevesebb volt.  A mezei pockok jelentős szaporodása tavaly ősszel kezdődött újra, ezáltal az őket fogyasztó madarak számának növekedése is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában