Vasút

2023.06.12. 13:07

Békéscsabára is befutott az Orient-Express, amelyre cirka 1,3 millió forint egy jegy - videóval

„Figyelem, figyelem! Orient-Express vonat érkezik a negyedik vágányra. A vonat nem közforgalmú, utazásra nem lehet igénybe venni. A vágány mellett, kérjük, vigyázzanak!” A békéscsabai vasútállomáson csak az utolsó mondat hangzik el rendszeresen, az Orient-Express nagyon ritka vendég.

Nyemcsok László

Hétfőn reggel negyed nyolckor az Isztambul–Bukarest–Szinaja–Budapest–Bécs– Párizs útvonalon közlekedő luxusszerelvény állt meg rövid időre Lőkösházát és Kétegyházát követően Békéscsabán. Akik tudtak az érkezéséről, illetve éppen a vasútállomások valamelyikén tartózkodtak, csodájára jártak a vonatnak.

A Venice Velencét takarja, az Orient Express alapútvonalának ugyanis London–Velence számított. Szinaja úgy jön a képbe, hogy ott a Peles-kastély, ahol a román királyi család 1883-ban az első Orient-Express utasait fogadta.

A szerelvény legfeljebb 18 kocsiból áll, háló- és étkezőkocsikkal, valamint egy bárkocsival felszerelve. A luxus a kocsikba bepillantva is lenyűgöző volt. A hálókocsikban három komfortkategória található. Kocsinként három lakosztály dupla ággyal, nappalival és saját fürdőszobával, kocsinként négy lakosztály, ággyá alakítható kanapéval és saját fürdőszobával, kocsinként kilenc hálófülke két egymás feletti ággyal és mosdókagylóval, a szomszédos fülkék egybenyithatók. Az étkezőkocsikba modern konyhatechnikát, -technológiát és légkondicionálást építettek be. A jegyárak 3000 angol fontnál, vagyis mintegy 1,3 millió forintnál kezdődnek.

Érdekesség, hogy 1929-ben, Isztambul előtt mintegy száz kilométerrel a magas hóban elakadt a luxusvonat. A nagy hideg miatt a tüzelőanyag gyorsan elfogyott, az élelmiszer is fogytán volt. A közeli falvakban sikerült élelmiszert és fűtőanyagot beszerezni. A szerelvény a hó fogságából tizenegy nap múlva szabadult. Valószínűleg ez az eset ihlette Agatha Christie-t a Gyilkosság az Orient expresszen című regénye megírására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában