Páduai Szent Antal Társszékesegyház

2023.06.18. 13:54

„Az Istentől kapott életidőnk óriási kincs” – hangsúlyozta Békéscsabán a hetven éve pappá szentelt Gyulay Endre - galériával

Hetven esztendeje, 1953-ban szentelték pappá a battonyai születésű dr. Gyulay Endrét, korábbi római katolikus szeged-csanádi megyéspüspököt. A kivételes papi pályát befutott idős lelkipásztor vasárnap a békéscsabai Páduai Szent Antal Társszékesegyházban mutatott be misét.

Szegfű Katalin

Dr. Gyulay Endre Békéscsabán mutatott be misét.

Fotó: Szegfű Katalin

A szentmisére megtelt az 1910-ben szentelt istenháza. A vasárnapi alkalom búcsúnap is volt, hiszen a templom védőszentjére emlékeztek. Szentbeszédében Gyulay Endre is Páduai Szent Antal élettörténetét idézte fel, és annak állomásaiból, legendáiból kiindulva arra a kérdésre kereste a választ, hogy mit lehet megtanulni az egyébként a 12-13. században élt, portugál származású, a szegények védőszentjeként ismert ferences rendi szerzetestől a mai híveknek. Úgy találta, hogy a szent imádságos élete, alázatossága, izzó hite és tüzes beszéde jó utat mutat a békéscsabai katolikusok mindennapi életküzdelmeiben. 

– Az első, amit megtanulhatunk tőle, az az Istenre figyelés, az aktív és nem szűnő imaélet. Továbbá hogy beszélni kell Isten dolgairól, tanítani róla. Ha a lélek tele Istennel, akkor róla szól a száj is. Többet kellene imádkozni, ahelyett, hogy a tévé előtt vagy a mobiltelefonnal a kézen elpocsékolnánk az értékes időt. Óriási kincs van a kezünkben, az Istentől kapott életidőnk, amit jó dolgokra kellene fordítani: vigasztalásra, betegek meglátogatására, jótékonykodásra, vagyis mindarra, amire Jézus szeretete indít – mondta a békéscsabai Páduai Szent Antal Társszékesegyházban dr. Gyulay Endre nyugalmazott megyéspüspök (püspöki ideje 1987 és 2006 közé esett), aki idős kora ellenére Szegeden mindmáig rendszeresen misézik, gyóntat és bibliatanulmányozó kört vezet. 

A püspököt a szentmise kezdetén az egyházközségi hívek és a békéscsabai Savio Szent Domonkos Általános Iskola nevében virággal és ajándékkal köszöntötték. Utóbbi oktatási intézmény létrehozásának püspökként ő a kezdetektől elindítója, és segítője volt. A több 30 éves iskolában azóta száz és száz kisgyermek keresztény szellemiségű oktatása és nevelése történt és történik. A szentmisén idéztek Ferenc pápának a rubinmisés megyéspüspökhöz írott apostoli köszöntését, amely a köszönet és a hála szellemében fogant.

A misét követően egy több mint százéves szokást felidézve Szent Antal Kenyereket áldottak és szenteltek meg Szigeti Antal atya, a békéscsabaiak plébánosa közreműködésével, melyeket azután a hívek között szétosztottak. A szentelmény a római katolikusok hite szerint a láz és a gyermekbetegségek ellen véd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában