Hőség

2023.06.21. 18:01

A kutyameleg a négylábúakat is megviseli, figyeljünk rájuk!

A nyári melegben fokozott figyelmet kell fordítani a házi kedvenceink épségére. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője néhány praktikus tanácsot osztott meg.

Gyemendi Réka

A megszokottnál többször adjunk kedvencünknek friss ivóvizet a kánikula napjaiban.

Fotó: Shutterstock

Seres Zoltán azzal kezdi, a kutya önszántából soha nem mozogna a tűző napon a nagy kánikulában. Mindezt nehezebben viselik a nagyobb testű, sötét színű kutyák, mint a kisebb testű, világos színűek. 

– A kutya nem tud izzadni, ami komoly nehézséget okoz számára, mert pusztán a lihegéssel történő hővesztés néha, bizonyos körülmények között nem elegendő. Ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet, padlót, amire ráfeküdve hűtheti magát – fogalmaz.

Az egyesület négy legfontosabb tanácsa kutyák kánikulában történő tartásához.

A nagy nyári hőségben se feledkezzünk el a játékról és a nagyobb sétákról, melyeket kora délelőttre és késő délutánra időzítsünk. Az állatot a forró aszfalt helyett a fűben érdemes sétáltatni, hogy megóvjuk a tappancsok épségét. Állatunk számára mindig legyen hűvös hely, ahova a napsugárzás elől szabadon el tud bújni. Kedvencünknek az élelem mellé naponta többször friss ivóvizet kell biztosítani. Nagyon fontos, hogy házi kedvencünket ne hagyjuk egyedül autóban (még nyitott ablaknál se!), hiszen a tűző napon a belső hőmérséklet az egekbe szökhet: lakásban tartott állatok esetén reggel, munkába menet előtt sötétítsünk be, hogy ne forrósodjon fel a szoba.

Ha már baj van

Ha megtörtént a baj, és azt látjuk, hogy a kisállat intenzíven liheg, a nyelve folyamatosan kilóg a szájából, melynek színe sötétebb a megszokottnál, ennek oka lehet akár hőtorlódás vagy hőguta is. A nyári kánikulában az oldalán fekvő, intenzíven lihegő, eszméletét vesztett állat rendszerint hőguta vagy napszúrás áldozata. Ezekben az esetekben életmentő a gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés. A háziállatokért a gazdák a felelősek: odafigyeléssel elkerülhető lehet az állatok szenvedtetése és pozitív élményekkel élhető át a nyári forróság.

Bűncselekmény is lehet

Seres Zoltán kiemelte, a felelős állattartó a jó gazda gondosságával jár el az állatai kapcsán: apró dolgokról van szó, de nagy a felelősség. Mindemellett állatot a nagy melegben kínozni bűncselekmény, amiért letöltendő börtönbüntetés is kapható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában