Végzős diákok

2023.05.09. 13:35

Vállalhatónak érezték a matematikát az érettségiző fiatalok

Valószínűségszámítással, kamatos kamatszámítással, függvényekkel és gráfokkal találkoztak többek között a középszintű matematika érettségin kedden a fiatalok. Az Oktatási Hivatal adatai szerint Békés vármegyében matematikából középszinten 2466-an, emelt szinten 69-en vizsgáztak.

L. B.

Fotó: Bencsik Ádám

A békéscsabai evangélikus gimnázium tanulói közül volt, aki azt mondta, hogy könnyű, volt, aki szerint viszont nehéz feladatokat kaptak.

– Boldogan jöttem ki, bízom az ötösben, szerintem nagyon könnyű volt – ecsetelte a medgyesegyházi Pap Eszter, aki március óta készült keményen az érettségire. Hangsúlyozta, hogy mindent tanultak, ami előfordult a középszintű matematika vizsgán, és a tavalyi alapján hasonló feladatokra számított. Szereti a matematikát, ugyanakkor a továbbtanulásnál várhatóan nem lesz rá szüksége: gyógytornásznak készül, Debrecenben folytatná tanulmányait.

Pap Eszter boldogan jött ki a vizsgáról. Fotó: Bencsik Ádám

– A kamatos kamatszámítás adta fel a leckét, valamint az a feladat, amikor egy trapézban volt egy rombusz, és az alapján kellett számításokat végezni – magyarázta a dobozi Szabó Roland. Ő is hasonló vizsgára számított az előző évi matematika érettségi után. Hozzátette, hogy a félév lezárása után fordult rá az érettségire való felkészülésre, és leginkább a szerdai történelemtől tart. Egyelőre nem menne egyetemre vagy főiskolára, szakmát tanulna, informatikusnak készül.

Szabó Roland inkább a történelemtől tart. Fotó: Bencsik Ádám

– Könnyebbre számítottam, de összességében vállalható volt, és ilyen jellegű feladatokban reménykedtem – mondta a sarkadi Boros Zsombor, aki szerint helyesek voltak azok a megoldások, amelyeket adott. A valószínűségszámítás jelentett számára kihívást. A matematika érettségi eredménye számít majd a felvételinél, Szegedre készül, programozónak tanulna tovább.

Boros Zsombor szerint vállalható volt a matematika érettségi. Fotó: Bencsik Ádám

A békéscsabai Szabó Zsombor ugyancsak úgy fogalmazott, hogy vállalható volt a keddi matematika érettségi, bár könnyebb feladatokra számított. Szerinte az első része nehezebb volt, mint a második fele, ugyanakkor, mint fogalmazott, ott is küzdeni kellett, voltak kihívást jelentő számítások. Szüksége lesz a matematikára, Debrecenben gyógyszerésznek tanulna tovább.

Szabó Zsombor könnyebb feladatokra számított. Fotó: Bencsik Ádám

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában