Relikviagyűjtemény

2023.05.13. 13:44

Öveket becsatolni! - elrajtolt a szénási versenyautók, motorok kiállítása - galériával, videóval

Egyik meglepetés a másik után érte a nagyszénási Márta Jánost, aki mozgásában korlátozott ugyan, de abban semmi nem akadályozza, hogy évek óta sok segítő baráttal karöltve olyan kiállítást és találkozót rendezzen a nagyközségben, amire közel s távol nincs példa. A virtuális térben kezdte kapcsolatait építeni a versenyautók és motorok világában ismert versenyzőkkel, akik azóta már a barátai és gyakran meg is látogatják őt. Szombaton sokan érkeztek az idei relikviagyűjtemény megnyitójára. A fürdő előtti parkoló pedig megtelt napjaink autó- és motorcsodáival.

Cs. I.

A tehetséges fiatalok elhozták versenyautóikat Nagyszénásra.

Fotó: Csete Ilona

Nagyszénás ismertségét nem csak a fantasztikus fürdője öregbíti, hanem az a kiállítás és találkozó, amelyre évente érkeznek az autó- és motorsportban ismert csapatok, versenyzők. Ahogy az alpolgármester, Nagy Attiláné szombati köszöntőjében fogalmazott: lassan Márta János eseménye bekerül a versenynaptárakba.

Voltak, akik több száz kilométert utazva hozták el versenyautóikat, motorjaikat, hogy bemutatkozzanak egyénileg, csapattal. Benkő Antal a relikviákat gyűjtő kerekesszékes Márta Jánosnak minden segítséget megadva, maga is kiállítóként, szénásiként, jó barátként köszöntötte a szombati rendezvényre érkezőket, kiemelte, a már hagyományos éves kiállítás folyamatosan bővül.

– Autósporthoz kapcsolódó rendezvények tekintetében megyénk nincs az élmezőnyben, ezért egy ilyen programot összehozni fantasztikus eredmény, érdem, szép cselekedet. Igyekeztünk mellé is állni és egyre bővülő sportautós bemutatót is szervezni azért, hogy kicsiny falunkba minél többeket csaljunk. A benzingőz szerelmeseinek idén is próbáltunk kedvezni ezzel a színvonalas rendezvénnyel – e szavakkal nyitotta meg a szombati programot. 

És a ráadás: Szujó Zoltán, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke videóval köszöntötte a gyűjtőt, a szénásiakat.

Kiemelte, különleges ez a program, hiszen a túrkevei autocross és a gyulai motocross versenyeken kívül a környéken nem túl sok hasonló esemény van, ahova a rajongók ellátogathatnak. 

– Fontos ez a kiállítás: kötelességünk elvinni az ország minden szegletébe az autó- és motorsport jó hírét – tette hozzá Szujó Zoltán.

Márta János ezután minden versenyzőnek, csapatnak megköszönte, hogy személyes jelenlétükkel, barátságukkal évről évre egyre gazdagabb látnivalóval hozzájárulnak ennek a kivételes napnak a sikeréhez.

A kiállítók között idén először két olyan versenyautóval is találkoztak a nézelődők, amiket egyetemisták építettek. A BME Formula Racing Team elektromos versenyautója mellett ott parkolt a KEFO Motorsport (kecskeméti egyetemisták) belsőégésű motorral felszerelt autója is. A mérnökhallgatók szívesen és lelkesen mesélték, hogy idén végre el tudtak jönni, örültek a lehetőségnek, hogy bemutathatták autóikat az itteni közönségnek is.

És a benzingőz valóban megcsapta a látogatókat, felbőgött néhány járgány, a szemnek, a fülnek is okoztak élményt, meglepetést a kiállítók ezen, az immár ötödik alkalommal megszervezett kiállításon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában