Vagány vágányok

2023.05.03. 12:28

Nyolcvankét méternyi sínpárt fektetnek le a Csabagyöngyében - videóval

Vasútmodell-kiállítás rendez a békéscsabai Kandó Kálmán Vasútmodellező Egyesület május 12. és 14. között, péntektől vasárnapig a Csabagyöngye Kulturális Központban.

L. B.

Tatár Gergő, Forczek Győző és Mohácsiné Szeverényi Ágnes beszélt a programról a sajtótájékoztatón

Fotó: Bencsik Ádám

Az eseményen békéscsabai, valamint szegedi és debreceni gyűjtők jóvoltából 300 négyzetméteren összesen 82 méter modulból építenek ki H0-s méretarányú rendszert – jelentették be a szerdán a kulturális központban tartott sajtótájékoztatón. 

Mohácsiné Szeverényi Ágnes elnök elmondta: klubtagok szorgalmazták az egyesület alapítását, amely tavaly nyáron 16 alapítóval jött létre. Az egyesület gerincét magángyűjtők jelentik, és a mostani az első saját kezdeményezésű, de rögtön országos, sőt nemzetközi szintű rendezvényük. A H0-s méretarány mellett más, N-es és TT-s méretarányok szintén megjelennek az eseményen, de lesz kerti vasút is az épület előtt, illetve különleges, egyedi építésű, legóból készült vasutat ugyancsak lehet látni. Bütyköldének is helyet adnak, ahol a családok különféle maketteket építhetnek.

Forczek Győző, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettese kiemelte: makett- és legókiállításnak adott már helyet az intézmény, de vasútmodell-kiállításnak eddig nem. Azért is különleges a program, mert kicsiket és nagyokat egyaránt meg tud szólítani. Ismertette: a nagyszabású kiállítás előtt csak egy nap az építkezésről fog szólni.

Tatár Gergő és Oszlács Norbert, az egyesület elnökségi tagjai, magángyűjtő vasútmodellezők elmondták, összesen 300 négyzetméteren építenek ki 82 méter modulrendszert hat vasútállomással H0-s méretarányban. Ez azt jelenti, hogy ami a terepasztalon egy, az a valóságban 87 centiméter. Ebben a munkában a békéscsabai gyűjtők, mint Szendrődi József, Tatár Gergő, Kovács Csaba és Vecseri István Péter mellett szerepet kapnak szegediek és debreceniek is.

A mozdonyok digitális üzemmódnak mennek, mindegyikben található egy dekóder, és egy külső vezérlővel lehet programozni az adott mozdony paramétereit. Ennek megfelelően a mozdonyok tudnak hangot adni, világítani, sőt olykor füstölni is. Sőt, megszólal a pályaudvaroktól ismert Szalóczy Pál is, például, hogy tolatás miatt vigyázni kell a vágányok mellett. Hangsúlyozták: kuriózumnak mondható szerelvények ugyancsak helyet kapnak majd a terepasztalokon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában