Kémia verseny

2023.05.20. 13:17

Lila vegyÉszek mérték össze tudásukat Gyulán

A Lila vegyÉsz Bajnokság kémia verseny országos döntőjét rendezték a gyulai 5. számú „Lila” iskolában szombaton délelőtt.

P. G.

Fotó: Bencsik Ádám

Szabadosné Bécsi Katalin tagintézmény-vezető szerkesztőségünknek elmondta, Molnár Sándorné matematikai-kémia szakos pedagógusuk ötlete nyomán és szervezése mellett immáron tizenötödik alkalommal rendezték meg a versengést. A megmérettetés az első évben megyei keretek között zajlott, majd gyorsan nagy népszerűségre tett szert. Mára Bajától Nyíregyházáig, Budapesttől Békésig az egész országból érkeztek diákok a megmérettetésre. A tagintézmény-vezető kérdésünkre kiemelte, alapvetően elméleti versenyről van szó, amiben számításos és tesztfeladatok, valamint olyan feladatok is szerepelnek, amiben egy jelenséget kell esetlegesen szövegesen kell megmagyarázni. 

Szabadosné Bécsi Anikó intézményvezető
Fotó: Bencsik Ádám

Még a Covid hatására az első két fordulót online formában bonyolították le, és a szombati döntőben is számítógépeken keresztül oldhatták meg a feladatokat a diákok.

Az országos megmérettetésen összesen több mint kétszázan indultak. Az első két fordulóból mind a hetedik, mind a nyolcadik évfolyamban huszonöt-huszonöt diák került a döntőbe.

Dr. Görgényi Ernő polgármester
Fotó: Bencsik Ádám

Dr. Görgényi Ernő polgármester köszöntőjében elmondta, hétköznapi életünket is nagy mértékben befolyásolja a kémia tudománya.

– Sokszor bele sem gondolunk, hogy életünk minősége hány és hány tekintetben függ attól, hogy a kémia milyen eredményeket mutat. Ezért is becsülendő ha valaki ezzel a tudományággal foglalkozik – fogalmazott. A polgármester hangsúlyozta, a széles körű műveltség sosem lehet teljes a természettudományok ismerete nélkül.

Balogh Aliz szervező
Fotó: Bencsik Ádám

Balogh Aliz, a Gyulai Tankerületi Központ szakmai igazgatóhelyettese kiemelte, a 21. századi  korszerű, használható tudáson alapú műveltségnek fontos részét képezi a természettudományok sora, így a kémia is. 

– A mindennapjainkban fontosak azok a természettudományos ismeretek, amelyek segítenek bennünket környeztünk működésének megismerésében – tette hozzá. Elmondta, egyre több kihívással szembesülünk a világunkban, amelyek megoldása csak magasan képzett természettudományos szakemberek közreműködésével lehetséges, hiszen a jövő a tét.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában