Maratoni kísérlet

2023.05.06. 10:05

Egész éjszakás észlelésre készültek Nagyszénáson

Maratoni kísérletet hajtottak végre a nagyszénásiak a Kiss György Csillagdában. Elmesélték az előzményeket és azt is, sikerrel jártak-e azon a márciusi éjszakán.

Cs. I.

Forrás: Shutterstock

Ha valaki a maraton szó olvasásakor a maratoni táv lefutására gondol, az most téved. Nem futkároztak az amatőrcsillagászok a nagyszénási csillagda udvarán és környékén binokulárral a kezükben. Viszont próbáltak versenyt futni az idővel.

Létezik egy, a kifejezetten amatőr csillagászok számára megálmodott verseny, amit Messier-maratonnak neveznek. Ezt próbálták teljesíteni a Mira Csillagászati Egyesület szakköri tagjai közül hárman – tájékoztatták hírportálunkat.

Charles Messier francia csillagász 1758 és 1782 között összeállított egy katalógust, ami a legfényesebb mélyégobjektumokat tartalmazza. Ezek között vannak nyílthalmazok, gömbhalmazok, ködök és galaxisok. Az eredeti célja az volt, hogy ezeket az égi látnivalókat a továbbiakban ne téveszthessék össze az üstökösökkel, amelyek akkoriban a csillagászok érdeklődésének középpontjában álltak. Ezt a katalógust napjainkban leginkább az amatőrcsillagászok használják, mivel sok viszonylag fényes, közepes méretű távcsővel megfigyelhető objektumot tartalmaz.

– A Messier maraton célja, hogy egy éjszaka alatt minél több (vagy az összes) mélyégobjektumot távcső végre kapjunk. A hajtóvadászatot azonban nem lehet az év bármely szakában megejteni, az égbolt sajátosságai miatt. Leginkább a március végi április elejei éjszakák olyanok, hogy egy éjszaka alatt az összes látnivalót megfigyelhessük. Mindemellett a Hold kedvező fázisát is figyelembe kell vennünk. Teliholdkor például nem végezhetünk mélyég-megfigyeléseket.

Kiderült, hogy az eseményt nem hirdették meg a nagyközönség számára, mert olyankor nincs arra idő, hogy több ember is távcsőbe nézzen, nagyon szoros ütemtervet kellett volna követniük. Hárman vállalkoztak a próbára, Fődi Andrásné az egyesület elnöke, Sipos György, egy békéscsabai szakköri tag és Varga Anikó egyesületi tag.

Az időjárási és égbolti viszonyok kedvezőek voltak, amikor 20 órakor előkészítették a távcsöveket. Ám a levegő páratartalma, valamint a felhősávok miatt 23 órára azt látták, hogy még a megálmodott félmaratont sem tudják teljesíteni.

– A katalógusból összesen 26 objektumot tudtunk megtekinteni a Magyarországról észlelhető 109 darabból. Ezen kívül persze (főleg bánatunkban) más katalógusból is felkerestünk egy-két nyílthalmazt. Hajnali két órakor már teljesen reménytelennek látszott a távcsöves észlelés, így nem maradtunk reggelig, ahogy elterveztük. Fájó szívvel összecsomagoltuk a felszereléseinket. Ennek ellenére nem vagyunk elkeseredve több ok miatt sem: az első ember, aki teljesítette ezt a próbát, ő is csak a negyedik évben jutott a katalógus végére; volt több objektum, amit eddig egyszer sem tudtunk a csillagda udvarából megfigyelni és most láthattuk; és a híres Rák ködnek és a Leo csillagképben található öt halvány galaxisnak örültünk. Jövőre újra próbálkozunk az egész éjszakás észleléssel, bízva abban, hogy nagyobb szerencsénk lesz. Addig is várunk minden érdeklődőt a csillagdánkba péntek esténként, sötétedés után - tette hozzá Varga Anikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában