Óvoda

2023.05.25. 10:09

Bogaras az ötlet, de jó! Rovarhotel várja a beköltözőket Mezőkovácsházán

Mezőkovácsházán van ám élményük az óvodásoknak! Hol az erdőben, a mezőkön, a parkokban énekelnek, hol pedig a rovarhotel lakóival ismerkednek. Most ez utóbbi van napirenden a zöld óvodában.

Cs. I.

Az ovisok kíváncsian várják már az első lakókat. Fotó: Facebook

A Négy Évszak Óvoda dolgozói fontosnak tartják a játszókert bővítését. Most egy újabb elemmel, a kialakított rovarhotellel megvalósulhatott. De mi is az a rovarhotel? 

Az óvoda kerjében állították fel a rovarhotelt.

A rovarok a földi ökoszisztéma fontos szereplői. Amilyen kicsik, annyira nélkülözhetetlenek. Éppen ezért érdemes szót ejteni arról, hogy kertünkben miképpen tudunk hozzájárulni a természetesen egyensúly megtartásához – mi járhat a rovarok kedvében? Például rovarhotel! A méhek többek között a növények beporzásában segédkeznek, csakúgy, mint a pillangók és éjjeli lepkék. A rovarok viszont egy nagyon érzékeny „egyensúlyi játékot” is játszanak egymással: rengeteg ragadozó rovar táplálkozik más rovarral, hernyókkal és petékkel. A katicabogarak például apró puhatestű kártevőkkel táplálkoznak, levéltetvekkel, atkákkal, így járulnak hozzá kertünk növényeinek egészségéhez. Természetesen a rovarhotelt nem minden lakó használja ugyanúgy, számos különböző célt szolgálhat:

Átmeneti szállás – előfordulhat, hogy bizonyos rovarok csak a szél vagy az eső miatt bújnak ide.

Telelés – bizonyos rovarok, különösképp a katicák, a lepkék a téli hibernálódáshoz költözhetnek be.

Étterem – a korhadó növényi részekkel táplálkozó élőlények csak lakmározni fognak betérni.

Fészek – ne lepődjünk meg, ha kezelésbe veszik a rovarhotelt, az üreges részeket kibélelik; ez csak jót jelent!

Kíváncsian várják a kovácsháziak az új lakókat s közben köszönetet is mondanak a megvalósítóknak: Kriczki Józsefnek, Gál Norbertnek, Kovács Mihálynak, akik az előzetes tervek alapján, a leselejtezett asztalokból, polcokból megalkották a rovarhotelt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában