Implom iskola

2023.05.14. 09:11

A német nemzetiség a mai napig meghatározó Gyulán

A betelepítéstől a nemzetiségi együttélésig címmel rendezték meg a Német Nemzetiségi Bázisintézményi programsorozat záróprogramját a napokban a Gyulai Implom József Általános Iskolában.

P. G.

A gyerekek a Békés vármegyében élő nemzetiségek történetét elevenítették fel előadásukban. 

Fotó: Bencsik Ádám

Kónya István alpolgármester köszöntőjében elmondta, mérföldkőhöz érkeztek az intézmény történetében. Hangsúlyozta, a diákok amellett, hogy a város egyik legkiválóbb iskolájában, kiváló pedagógusok irányítása mellett tanulhatnak, nyolc év alatt megismerhetik a német nemzetiségi kultúrát, elsajátíthatják annak hagyományát, őrizhetik azt, és ha majd felnőnek tovább vihetik a lángot. Szólt a helyi német közösség, a K. Schriffert Kör munkájának jelentőségéről. Kiemelte, ha fellapozzák Gyula város történetét, látni, hogy a németség mennyi mesterembert, mennyi kiművelt gyulai és német nemzetiségi polgárt adott nem csak a városnak, hanem Békés vármegyének is a kultúra, az építészet, a közélet területén. Kiemelte, hogy a német nemzetiség a mai napig meghatározó Gyula életében, amelynek kapcsán elmondta, a remények szerint hamarosan átadják a Máriás házat, ami fontos bázisa a német közösségnek.

Teleki-Szávai Krisztina, a Gyulai Tankerületi Központ igazgatója elmondta, az Implom iskola kétszeresen is bázisa Békés vármegyében a nevelési-oktatási intézmények közötti horizontális tudásmegosztásnak, amelynek részeként az intézmény megosztja a jó gyakorlatokait, eredményeit, kiváló munkáját más pedagógusokkal, más közösségekkel, közben pedig önmaga is tanul, fejlődik, fejleszt. Hangsúlyozta, a több esztendőnyi bázisintézményi program megvalósítása az abban kulcsszerepet vállaló tanulók és tanárok mellett az egész iskola tantestületének együtt gondolkodására és munkájára alapul. Szólt arról, hogy az iskola újabb három évre érdemelte ki a Békéscsabai Pedagógiai Kutatási Központ bázisintézményi címét. 

Mint mondta, az intézmény bázisa a német nemzetiségnek, majd emlékeztetett arra, hogy Gyulán évszázadok óta egymást segítve, tisztelve él együtt német, román és magyar polgárság. A jövendő szempontjából a nyelvet és tanítást két kiemelkedő pillérnek nevezte, amelynek bázisa az iskola.
Szintai Éva intézményvezető zárógondolatként elmondta, a bázisintézményi múlt és jövő az iskola közös nagy alkotása, amiben minden gyermek és az intézmény minden munkatársa benne van. Kiemelte, bízik abban, hogy az elmúlt három év tapasztalatait sikeresen viszik tovább, és így talán még sikeresebb három esztendőnek néznek elébe.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában