Békés

2023.04.30. 16:12

Szép számú érdeklődő vett részt a Kettős-Köröst és az Élővíz-csatornát is érintő kihíváson - galériával

Több száz érdeklődő résztvételével rendezték meg a Békési Teljesítménykör elnevezésű vízi túrát vasárnap délelőtt Békésen. Kálmán Tibor, a város polgármestere, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökségi tagja lapunknak elmondta, a Vajda Attila Regionális Akadémia programjában szereplő eseményt tavaly szervezte meg először a Békési Kajak-Kenu Club.

P. G.

Fotó: Gazsó János

Mint megtudtuk, idén a régióból érkező mintegy kétszáz fiatal és számos érdeklődő teljesítette a tizenöt kilométeres távot. Kálmán Tibor – aki maga is végig evezte a teljesítménykört – kiemelte, a régió számos részéről, így Szegedről, Algyőről, Kecskemétről és természetesen a Körös-menti településekről egyaránt érkeztek fiatalok a kihívásra. Olimpiai bajnokunk, Vajda Attila kétszer is végigevezte a távot.

A mezőny, bizonyos időközönként a Békési Kishajó-kikötőből indult a Kettős-Körösön, majd hat kilométer megtételét követően Krisztina-zugnál, ahol az Ó-Fehér-Körös csatlakozik a Kettős-Körösbe, emelték át hajóikat az Élővíz-csatornába. Azon keresztül áteveztek Békés belvárosán, majd a 3. szivattyúháznál visszaemelték a hajókat a Kettős-Körösbe. Onnan jutottak el a Békési Kishajó-Kikötőbe, ahol meglepetéspólóval és kiváló gulyással várták a résztvevőket.

– A tavaszi környezet a legszebb arcát mutatta – tette hozzá Kálmán Tibor, aki megemlítette, hogy az Élővíz-csatorna túratérképre történő visszahelyezésében annak idején kiemelt szerepe volt Sós Imrének, a Zerge Ifjúsági Túrasport Közhasznú Egyesület elnökének.

A polgármester elmondta, a túra létrejöttét a Békési Kajak-Kenu Club szervezte és koordinálta: – A későbbiekben, a Bejárható Körösök program keretében szeretnénk az úgynevezett ki- és beszálló pontokat fejleszteni, hogy a teljesítménykört ne csak egyedi rendezvények keretében lehessen megtenni, hanem gyakorlatilag bármikor – fogalmazott.

A távot egyébként szintén végigevezte az olimpiai negyedik Sík Márton, a regionális akadémia menedzsere és a szintén negyedik helyezett Csamangó Attila is. Többen pedig magánemberként a sportág és a természet iránt érdeklődőként tették meg a tizenöt kilométert.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában