Világnap

2023.04.17. 09:41

Romamesterség-bemutatót tartottak Berényben

A roma kultúra világnapja alkalmából rendezett romamesterség-bemutatót az Orlai ház és a Mezőberényi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat a napokban a helyi a művelődési központban.

P. G.

A színpad és a színpad előtti terület megtelt táncosokkal

Forrás: BMH

Az Orlai ház beszámolójából megtudtuk, hogy Lakatos Mihály kosárfonó kiállítását Horváth Róbert, a nemzetiségi önkormányzat elnöke nyitotta meg. Elmondta, az első roma világkongresszust 1971. április 8. és 12. között tartották meg, amin kilenc ország huszonhárom képviselője vett részt. Itt mondták ki, hogy egy nemzetet képviselnek és romának nevezik magukat. 

Túri Andrea, az intézmény igazgatója mutatta be Lakatos Mihályt. Kiemelte, 1990-ben iskolai keretek között tanulta meg a kosárfonást, 2002-től a Mécses Szolgáltató Egyesületnél dolgozik, és ott nagyrészt ezzel foglalkozik. Az Országos Ifjúsági Népi Kézműves pályázaton 2001-ben első helyezést ért el. Az „Aranyszalma” Országos Szalmafonó Pályázaton 2006-ban és 2010-ben is dobogós helyen végzett. 

Lakatos Mihály vezetésével az érdeklődők a kosárfonással ismerkedhettek meg.  A Berény Táncegyüttes táncházat adott a „Leg a láb” Alapfokú Művészeti Iskola táncosainak közreműködésével. Zenélt a Görbeszék Társulat. 

A koncert előtt Túri Andrea köszöntötte 85. születésnapja alkalmából Oláh Lajosnét, a Berény Táncegyüttes régi tagját, illetve névnapjuk alkalmából Mezei Tibort, a nemzetiségi önkormányzat alelnökét, illetve az est sztárvendégét Ruszó Tibit. 

A fiatal énekes, a 2019-es X-Faktor győztese, felváltva énekelt lírai és pörgős számokat. A színpad és a színpad előtti terület megtelt táncosokkal. A program tombolasorsolással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában