Felajánlás

2023.04.10. 10:26

Nekünk pár perc, de a civil szervezeteknek a lét adónk 1 százaléka

A legtöbben gyermekek fejlődésére és gyógyítására, vagy állatmenhelyeknek ajánlják fel adójuk 1 százalékát – ismertette a NAV. Az szja 1+1%-áról idén egészen május 22-éig lehet rendelkezni. A felajánlás csak néhány percet vesz igénybe, a támogatott szervezeteknek pedig óriási segítséget jelentenek ezek az adóforintok.

Gy. R.

A legtöbben gyermekek fejlődésére és gyógyítására ajánlják fel az 1 százalékot

Forrás: Shutterstock

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az szja-bevallás webes felületének kezdőoldalán is feltünteti a rendelkezés lehetőségét az adó 1+1 százalékáról annak érdekében, hogy minél többen támogathassanak civil szervezetet, vallási közösséget vagy a Nemzeti Tehetség Programot.

A rendelkezőnyilatkozat elektronikusan, illetve papíralapon postán vagy személyesen is benyújtható a NAV-hoz a bevallás részeként, vagy akár önálló nyilatkozatként is a „22EGYSZA” lapon május 22-éig. Az szja 1+1 százalékáról rendelkezni azonban a legegyszerűbben ügyfélkapus hozzáféréssel, a NAV webes kitöltőprogramjával lehet.

Ahogy a korábbi években is, a munkáltatók továbbra is összegyűjthetik a munkavállalóik 1+1 százalékos nyilatkozatát. Ezt május 10-éig lezárt borítékban kell átadni a munkáltatónak, melynek ragasztott felületét a munkavállalónak saját kezűleg kell aláírnia. A munkáltatónak a nyilatkozatot tartalmazó borítékot sértetlen állapotban, kísérőjegyzékkel együtt, zárt csomagban kell eljuttatnia a NAV-hoz május 22-éig.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményében felhívja a figyelmet arra is, hogy felajánlásokat kizárólag azok a civil szervezetek kaphatnak, amelyek korábban már regisztráltak a NAV-nál, valamint a technikai számmal rendelkező vallási közösségek és a kiemelt költségvetési előirányzat. A NAV honlapján a legtöbb lehetséges kedvezményezett megtalálható.

A vallási közösségek és a kiemelt költségvetési előirányzat technikai számára szóló, formailag érvényes nyilatkozatot a NAV mindaddig automatikusan figyelembe veszi, amíg a felajánló újabb nyilatkozattal meg nem jelöl egy másik, technikai számmal rendelkező kedvezményezettet, vagy meddig vissza nem vonja a korábbi nyilatkozatát. A civil kedvezményezett számára viszont ezután is évente kell megtenni a felajánlást emeli ki a NAV közleményében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában