A hét embere

2023.04.10. 06:35

Kenőanyag-kezelési találmányával futott be az ifjú csabai feltaláló

Az ifjú feltalálók Békés vármegyei, műszaki versenyét nyerte meg a minap egy teljesen új számítógépes szoftver rendszerszintű kifejlesztésével, alkalmazásával. Ennek köszönhetően a Békés Megyei Műszaki Haladásért Alap Alapítvány innovációs-díját vehette át Békéscsabán. Bejutott az Országos Tudományos és Innovációs olimpia második fordulójába. Mindezért hírportálunknál a békéscsabai Paróczai Olivér a hét embere.

Nyemcsok László [email protected]

Paróczai Olivér

Fotó: Bencsik Ádám

– Míg mások kisautókat tologattak vagy labdáztak, te már számítógépeztél?
– Ha nem is programokat írtam, de négy-ötévesen már azzal szórakoztam, hogy számítógépeket szedtem szét, majd raktam össze. Ami pedig érdekes, hogy működtek is.

– Honnan jött már ilyen korán a számítógép, az informatika iránti érdeklődésed?
– Lényegében a semmiből. Valahogy rátaláltam, és ott ragadtam ebben az érdekes, folyamatosan fejlődő világban. Már akkor eldöntöttem, ezzel szeretnék majd komolyabban foglalkozni, ezért is jelentkeztem a Nemes Tihamér technikumba. A tanórákon kívül is állandóan képzem magam, ötletelek fejlesztéseken.

– Ez odáig jutott, hogy már feltalálónak nevezhetünk?
– Ez azért túlzás, de igyekszem olyan dolgokat kitalálni a számítógépek, az informatika szoftveres területén, melyek segíthetik például az oktatást, valamint az emberek egészségének megőrzésére és környezetünk védelmére is alkalmasak.

– Beavatnál ezeknek a részleteibe?
– A Covid idején nem tudtunk közösségekben összejönni, így meg kellett oldani digitálisan a kapcsolattartást. Kifejlesztettünk társaimmal egy olyan szoftvert, ami a továbbtanulást, és később a kollaborációt segítette. Ezekkel tavaly és tavalyelőtt is megnyertük a műszaki innovációs versenyt. Idén egyedül neveztem, egy teljes körű kenőanyag-kezelési szoftverrel, szolgáltatással, mellyel optimalizálható az ipari gyártó- és megmunkáló gépek – többek között CNC-, maró és esztergagépek – kenőanyag-felhasználása. A számítógépes programmal – például a folyamatos automatikus mérésekkel, -beállításokkal – a különböző egészségügyi kockázatok kiküszöbölhetők. A program feldolgozza az adatokat, és ha eltérést talál, értesítést küld. Ez a szoftverplatform segítséget nyújt elsősorban a fémmegmunkálással foglalkozó cégeknek, illetve másoknak is, akik az Ipar 4.0-nak megfelelő szoftveres háttérrel kívánják cégük ipari berendezéseit, kenőanyagait menedzselni. A szoftver nagy előnye az is, hogy sokkal költséghatékonyabbá teszi a termelést. Egy húszgépes cégnél havonta 300–400 ezer forint is megtakarítható. A szoftver használata meghosszabbítja az emulziók élettartamát az állandó monitorizálással, így kevesebb veszélyes hulladék keletkezik. Ha pedig nincs károsanyagszint-emelkedés, az a környezetet is védi.

– Már csak az a kérdés, miként csöppentél a kenőanyagok világába? 
– Édesapámnak az ipari gyártógépek kenőanyag-kezelése a szakterülete, így érdekelni kezdett. Miként sok minden műszaki dolog, a villany- és autószerelés, a 3D nyomtatás, a fémmegmunkálás, a pneumatika, a hidraulika, a klímatechnika, a mikroelektronika, a biztonságtechnika, a nyomdászat. Van két-három kidolgozás alatt álló ötletem jelenleg is, ezek megvalósítása megkönnyítheti, hatékonyabbá teheti egyes vállalatok munkáját. Ezek a mostani, nyertes szoftveremnél is ütősebbek lesznek.

– Bizonyára valamelyikkel indulsz majd a jövő évi versenyen is. Egyébként a díjátadáson mit mondtak az értékelésben?
– Azt, hogy nagyon jó, innovatív, amit csináltam. Többre nem igazán emlékszem, annyira izgultam. Az még megmaradt, amikor Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a többiekkel együtt különleges tehetséggel bírunk a problémamegoldásban, kreatívak vagyunk, sajátos látás- és gondolkodásmóddal rendelkezünk, és ötleteink megvalósítása előrébb viheti a világot, hasznos lehet a tudomány, az emberek számára.

– Ha már itt tartunk, a tudósok, feltalálók között vannak példaképeid?
– Természetesen. Neumann János, akit a számítógép atyjának tartanak, nem véletlenül. Sokat olvastam róla, a munkásságáról. Ezenkívül Kemény János, Linus Torvalds és még sokan mások, akik az informatika és az elektromosság világában alkottak.

– Különleges emberek, zsenik voltak, de úgy hallottam, neked is van egy különleges munkaállomásod.
– Létrehoztam egy saját szervertermet az otthonomban, amiről a különböző projektjeimet tudom a világ számára elérhetővé tenni. A helykihasználást fontosnak tartom, ezért a mennyezetig érő polcrendszereket készítettem, hogy elférjenek a szerszámaim, a javítóeszközök, a számítástechnikai alkatrészek, és még sok minden más, ami a munkámhoz kell.

Névjegy

Paróczai Olivér 2004-ben született Gyulán. Békéscsabán, a Lencsési Általános Iskolába járt, majd a BSZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégiumban érettségizett. Jelenleg az intézményben a rendszerüzemeltető technikusi képzést végzi. Ezt követően is maradna az intézményben, hogy szoftverfejlesztő végzettséget is szerezzen, majd egyetemen tanulna tovább. Édesapja egy kiskunhalasi központú cég ipari üzletágvezetőjeként dolgozik, édesanyja óvónő. Olivér hobbija a mikroelektronika, a fémmegmunkálás, a terepkerékpározás, szerverek és szerverszekrények telepítése, ipari polcok készítése és fejlesztése, nagyobb számítástechnikai eszközök összerakása, egyedi honlapok készítése és speciális igényeknek megfelelő szoftverek létrehozása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában