Jakucs László geológus

2023.04.09. 14:06

Barlangokat is felfedezett a sarkadi professzor, a róla elnevezett földrajzversenyen ötszázan indultak

Jakucs László sarkadi születésű geológusról, egyetemi tanárról nevezték el azt a nemzetközi középiskolai földrajzversenyt, melyen tizenkettedik alkalommal vettek részt a minap a Kárpát-medence legtehetségesebb diákjai. A Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) megrendezett középdöntőben és döntőben is sikeresen szerepeltek a békéscsabai Andrássy Gyula és a Belvárosi gimnázium csapatai. A nemzetközileg elismert, 2001-ben elhunyt barlangkutató Sarkad díszpolgára, de Békésben máshol is tisztelettel emlékeznek rá. 

Nyemcsok László, [email protected]

Békésből a Pörfiktföci érte el a legjobb eredményt, képünkön Szemenyei Szabolcs (balra), Balta Dávid és Horváth Csaba felkészítő tanár

 Szeged/Békés vármegye A verseny során elhangzott az is, Jakucs László a világon elsőként úgy fedezett fel egy barlangot, hogy tudományos kutatások segítségével feltételezte, majd bizonyította annak létét és pontos helyét. A geológus később az Aggteleki cseppkőbarlang igazgatói posztját is betöltötte, a szegedi egyetemen pedig 1964-ben megszervezte a Természeti Földrajzi Tanszéket, amit 28 éven át vezetett.

Jakucs Lászlót kutatóként, felfedezőként, egyetemi tanárként is elismerték

A Béke-barlangnál avatták barlangásszá a csabai földrajztanárt

A szegedi verseny évről évre visszatérő díszvendége Jakucs professzor özvegye, aki a kutatások és az oktatás során is a geológus hű társa volt, őt külön köszöntötték a megnyitón. Prof. Dr. Zakar Péternek, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesének visszaemlékezése a saját földrajzos hallgatói élményeire nagy sikert aratott a hallgatóság körében. Annál is inkább, mivel őt még személyesen is tanította Jakucs professzor.

Érdekesség, hogy a békéscsabai Andrássy gimnázium csapatainak felkészítőjét, Horváth Csabát is tanította az egyetemen a ’90-es évek elején Jakucs László. Sőt, az aggteleki karszton a kutató által felfedezett Béke-barlangnál Horváth Csabát ő avatta jelképesen barlangásszá.

A békéscsabai indulók közül a legjobb eredményt az Andrássy Pörfiktföci duója érte el. Szemenyei Szabolcs és Balta Dávid 12. évfolyamos tanulók az egyik legjobb laborfeladatot produkálták. A másik Andrássy-csapat és a békéscsabai belvárosi gimnázium csapata – melyet dr. Velkey Gábor készített fel– szintén jól szerepelt.

Figyelemre méltó eredményük azért is, mert rekordszámú jelentkező, csaknem 500 diák indult a februári online-fordulóban, ahonnan a legjobb 48 csapat jutott be a középdöntőbe, majd onnan 24 a döntőbe. A tanulmányi verseny az általános és középiskolai természetföldrajzi tananyagra épített, idén a Klímaváltozás kihívásai a Kárpát-medencében témakört emelték ki.

A családnak jóleső érzés, hogy nem felejtették a professzort

A sarkadi származású professzor fia, dr. Jakucs László Békéscsabán fogorvos. Elmondta, hárman vannak testvérek, egyik nővére középiskolai angoltanárként, a másik biológusként vonult nyugdíjba.

– Édesapánkra barlangkutatóként, barlangok felfedezőjeként, egyetemi tanárként emlékeznek a legtöbben, de az ismeretterjesztő, tudománynépszerűsítő munkássága is kiemelkedő volt – hangsúlyozta a professzor fia. – Mintegy 120 tudományos közleményén, könyvein kívül számos ismeretterjesztő természetfilmet is készített. Az általa jegyzett tankönyvekből földrajzosok több generációja tanult és tanul most is. Élete utolsó éveiben Korzika gránitterületeivel és hazai karsztterületek őskarsztos sajátosságainak feltárásával foglalkozott, és még a halála előtti évben is szervezett tanulmányutat, Kubába. A családnak nagyon jóleső érzés, hogy nem felejtették el őt magát és munkásságát sem. Ehhez nagyban hozzájárul a róla elnevezett szegedi, nemzetközi földrajzverseny.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában