Tradícióink és jövőképünk

2023.04.19. 20:06

A nemzetiségi oktatásról tartottak konferenciát Szarvason

Idén immár tizedik alkalommal hívta életre szerdán hagyományos nemzetiségi konferenciáját „Tradícióink és jövőképünk: Pedagógiai megoldásokkal a nemzetiségi értékeink megőrzéséért” címmel a Gál Ferenc Egyetem Pedagógiai Kar. A szarvasi rendezvényen szlovák, román, roma és német nemzetiségi képzést folytató pedagógusok és nemzetiségi közéleti személyek vettek részt. A konferecia a szarvasi Szlovák Általános Iskola diákjainak citera műsorával indult.

V. E.

Dr. Dux László

Fotó: Vásári Erzsébet

Az esemény megnyitóján prof. dr. Dux László, a Gál Ferenc Egyetem rektora köszöntötte elsőként a jelenlévőket. Elmondta, öröm számukra, hogy immár tizedik alkalommal szervezik meg a szarvasi karon a nemzetiségi pedagógiai konferenciát. Hozzátette, ez a többnyelvűség és színes kultúra, ami Békés vármegyére és a Szeged-Csanádi Egyházmegyére is jellemző, egy különösen értékes hagyomány, amit a Pedagógiai Kar magára vállalt az oktatás terén, és országos szinten igen komoly feladatot vállal benne. Különösen azért, mert a pedagógusok már az óvodás, majd alsó tagozatos kortól kezdve pályára tudják állítani azokat a gyermekeket, akik az anyanyelvi családból többé-kevésbé megkapott kultúrát és nyelvi gyökereket képesek tovább erősíteni.

A rektor hangsúlyozta, ismeretes, hogy a különböző kultúrák és anyanyelvek megőrzése a mai, online kommunikáció által irányított világban nem egyszerű feladat. Éppen ezért komoly és aktív munkát igényel, főként a következő generáció számára való örökítés formájában.

Dr. Katona Krisztina, a Pedagógiai Kar dékánja plenáris előadáson kifejtette, Magyarország a Kárpát-medence szívében nem kizárólag a magyar nép hazája, hanem a honfoglalás óta eltelt évszázadok során ideérkezett, és a magyarok által befogadott számos népcsoport, illetve nemzeti közösség otthona is egyben. A nemzetiségi jogairól szóló törtvény alapján hazánk 13 nemzetiséget ismer el, közöttük a mai konferenciában említett négyet, így a romát, a németet, a románt és a szlovákot is.

A dékán előadásában ismertette a Pedagógiai Kar nemzetiségi oktatásának állomásait. Itt hangsúlyozta, intézményük az óvodapedagógus képzés felsőfokúvá válása óta küldetésének tekinti a nemzetiségi pedagógusok képzését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában